Prebytok zahraničného obchodu Nemecka vo februári mierne stúpol

Krajina vo februári vyviezla tovary za 102,3 mld. eur a hodnota jej dovozu bola 82,4 mld. eur. Prebytok vo februári medziročne mierne stúpol, a to na 19,9 mld. eur z úrovne 19,8 mld. eur.

Nemecký export tovarov vo februári podľa predbežných údajov medziročne posilnil o 3,1 percenta a import stúpol o 3,7 percenta. Medzimesačne februárový vývoz krajiny podľa kalendárne a sezónne upravených údajov vzrástol o 0,8 percenta, ale dovoz o 1,6 percenta oslabil. Nemecko vo februári exportovalo tovary v hodnote 102,3 mld. eur a doviezlo tovary za 82,4 mld. eur. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke nemecký štatistický úrad Destatis. 

Prebytok Nemecka v zahraničnom obchode s tovarmi vo februári mierne stúpol, a to na 19,9 mld. eur z úrovne 19,8 mld. eur. Podľa kalendárne a sezónne upravených údajov bol februárový prebytok zahraničného obchodu krajiny v sume 21 mld. eur. Bežný účet platobnej bilancie Nemecka podľa predbežných údajov centrálnej banky krajiny vo februári vykázal prebytok 20,4 mld. eur. V rovnakom mesiaci predošlého roka bol prebytok bežného účtu v objeme 20,6 mld. eur. 

Na trhy ostatných členov Európskej únie Nemecko vo februári exportovalo tovary za 61,2 mld, eur a dovoz z týchto trhov bol v hodnote 54,7 mld. eur. Medziročne nemecký export na trhy ostatných členov EÚ stúpol o 2,9 percenta a dovoz z týchto trhov posilnil o 2,6 percenta. Na trhy mimo EÚ Nemecko vo februári vyviezlo tovary za 41,1 mld. eur a dovoz z krajín mimo EÚ bol v hodnote 27,7 mld. eur. Medziročne nemecký export na trhy mimo EÚ stúpol o 3,4 percenta a dovoz z nich sa zväčšil o 6,1 percenta.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy