Trhová kapitalizácia: Stratová Tesla je hodnotnejšia než neporovnateľne väčšie a ziskové automobilky

, NYT;autoforum.cz Foto: SITA/AP

Automobilka Tesla celkovou hodnotou svojich akcií, tzv. trhovou kapitalizáciou preskočila giganty menom Ford a General Motors. Ako je možné, že je hodnotnejšou firmou než celosvetovo známe a úspešné značky, pôsobiace v odbore vyše 100 rokov, ktoré majú množstvo lojálnych zákazníkov?

Pre porovnanie, Ford za tohtoročný marec predal 234-tisíc áut, GM predalo 256 tisíc áut a Tesla len 4 tisícky. Predajný úspech za tým nebude. Priemerná cena jednej predanej Tesly bude vyššia ako u GM a Fordu dohromady, ale vzhľadom k ohromným rozdielom v celkových predajoch to nič neznamená. Tesla je navyše dlhodobo v strate, naopak Ford aj GM vykazujú miliardové zisky a majú všeobecne veľmi zdravé financie, o Tesle platí pravý opak.

Otázne je, ako sa hodnota tej či onej firmy skúma. Pre akciové trhy znamená viac, pre Wall Street totiž stabilná, zavedená firma vyplácajúca dividendy, ako je Ford, či GM, príliš zaujímavý cieľ investícií nie je. Omnoho zaujímavejším objektom sú firmy ponúkajúce vidinu dramatického rastu hodnoty akcií v blízkej budúcnosti. "Investori chcú niečo, čo vyletí rádovo hore počas šiestich mesiacov až šiestich rokov," hovorí Karl Brauer, analytik Kelley Blue Book. "Nikto si nemyslí, že Ford a GM sú niečoho takého schopné, Tesla ale áno," dodáva. Dramatický rast u viac než storočie existujúcich automobiliek je veľmi nepravdepodobný, naopak relatívne malá firma, ktorá ponúka výhradne "autá budúcnosti" s elektrickým pohonom a schopnosťou čiastočne autonómnej jazdy, bude rásť. Najmä ak jej zakladateľom je vizionárska celebrita, veriaca elektromobilom a autám bez šoféra ako nevyhnutnej budúcnosti. Rastie záujem o akcie a s ním stúpa aj ich cena a hodnota celej firmy.

"Nie tvrdá dáta, ale rast a vyhliadky pohli trhom. Investori majú tendenciu sa na Teslu pozerať ako na start-up v oblasti technológií a nie ako na automobilku," píše New York Times. "Vyzerá to, že Tesla je v mysliach ľudí spoločnosťou vyrábajúcou zariadenia na uchovanie energie, ktorá tieto zariadenia len náhodou montuje na kolesá," citujú NYT Andrewa Stewarta, šéfa investícií v michiganskej investičnej spoločnosti Exchange Capital Management.

Preto akciovú hodnotu Tesly je teda hnacím motorom dôvera investorov v dramaticky lepšie zajtrajšky. Automobilka, ktorá je na trhu už takmer 14 rokov, chce v lete uviesť Model 3 na trh. Odborníci tvrdia, že to bude "hop alebo trop". Buď budú investori žať veľké zisky, alebo to nevyjde a budú smútiť nad ešte nad väčšími stratami.

Súvisiace články

Aktuálne správy