ČNB ukončila intervencie: Koruna posilňuje, rastú aj výnosy dlhopisov

, ČTK;reuters;TASR Foto: TASR/Š.Puškáš;M.Svítok

Guvernér Českej národnej banky Jiří Rusnok potvrdil 6. apríla na tlačovej konferencii, že Banková rada ČNB s okamžitou platnosťou ukončila režim devízových intervencií. Ukončenie používania devízového kurzu ako ďalšieho nástroja uvoľňovanie menových podmienok znamená, že kurz koruny sa bude pohybovať podľa vývoja ponuky a dopytu na devízovom trhu. ČNB je v prípade potreby pripravená možné nadmerné kurzové výkyvy svojimi nástrojmi zmierňovať.

Banková rada Českej národnej banky dnes zhruba o 12:30 ukončila režim devízových intervencií. Vedenie ČNB urobilo dlho očakávané rozhodnutie dnes na svojom pravidelnom zasadnutí. Dôvody pre udržiavanie českej meny blízko hranice 27 korún za euro sú už minulosťou – nehrozí pokles spotrebiteľských cien a miera inflácie sa dokonca dostala na úroveň, ktorú centrálni bankári považujú za optimálnu.

ČNB tak nebude brániť posilneniu koruny pod hranicu 27 CZK/EUR, už predtým ale upozornila, že bude pripravená nadmerné výkyvy kurzu koruny zmierňovať. Zhruba hodinu po oznámení konca devízových intervencií sa koruna pohybovala výrazne pod hranicou 27 Kč / EUR.

V prvých minútach bol kurz výrazne rozkolísaný a krátkodobo sa dostal takmer na 27,13 Kč / EUR. Potom ale koruna trvalo posilňovala a maximom bolo 26,67 CZK/EUR.

Rozkolísanie kurzu koruny analytici očakávali, dlhodobo by mala podľa nich koruna posilniť. "Prvé reakcie na exit sú relatívne umiernené a nevynucujúci si opätovný zásah centrálnej banky. V horizonte do konca roka čakáme posilnenie koruny smerom k 26,0 Kč za euro," uviedol analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Súdiac podľa prvej hodiny obchodovania možno považovať ukončenie intervenčného režimu ČNB za veľmi úspešné, myslí si šéfekonóm Sberbank Europe Vladimír Vaňo.
"Veľmi pokojné obchodovanie na českom devízovom trhu naznačuje, že ČNB dlhodobo avizované ukončenie intervenčného režimu naozaj primälo prevažnú väčšinu exportérov kurzovo sa zabezpečiť proti posilňovaniu českej koruny," zhodnotil. Po ukončení intervenčnej obrany hranice 27 CZK/EUR tak podľa neho špekulatívny kapitál, ktorý by chcel zinkasovať zisky z posilnenia koruny, zdá sa, nemá od koho kúpiť eurá, aby mohol predať posilnené koruny v zhodnotenom kurze. "Transparentnou komunikáciou a vhodným momentom prekvapenia sa tak ČNB dokázala vyhnúť podobným turbulenciám, aké po podobnom kroku v januári 2015 zažila Švajčiarska národná banka, keď ukončila podobný intervenčný režim," doplnil Vaňo.

Podľa Viktora Zeisela z Komerčnej banky nebude mať minimálne v prvých týždňoch a mesiacoch reálna ekonomika pri utváraní kurzu koruny hlavnú úlohu. Jedným z dôvodov je to, že mnohí exportéri si na finančnom trhu zaistili kurz, za ktorý budú predávať eurá, ktorá v budúcnosti získajú. Tým hlavným dôvodom je veľká špekulatívne pozícia, ktorá sa na posilnenie kurzu vsádza, dodal Zeisel.

Ukončenie intervencie nebolo podľa podpredsedu Asociácie exportérov Otto Danka prekvapením. Exportérov teraz čakajú horšie časy. Firmy, ktoré výhody zakročenia využili k investíciám a posilneniu konkurencieschopnosti, by to však podľa neho nijako existenčne ohroziť nemalo. "Tí, čo sa nepripravovali, budú mať problémy," povedal ČTK.

Koniec kurzového záväzku spôsobil rast výnosov českých dlhopisov. Kým dopoludnia bol výnos dvojročných dlhopisov mínus 0,35 percenta, po exite vystrelil hore a po 13:00 bol okolo mínus 0,16 percenta, čo je najvyššia úroveň od vlaňajšieho augusta, povedal ČTK analytik Komerční banky Marek Dřímal. Predpokladá, že výnosy ešte pôjdu hore.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB
Minister financií ČR Andrej Babiš (ANO) pripomenul, že ministerstvo financií využilo doterajšiu priaznivú situáciu na dlhopisovom trhu. "Z hľadiska ministerstva financií sme počas prvého štvrťroka využívali pretrvávajúce výhodné situácie na dlhopisovom trhu a pokryli sme svoje potreby na najbližšie mesiace," uviedol Babiš.

Očakávané posilnenie koruny po dnešnom ukončení devízových intervencií môže mať vplyv na ceny dovážaného tovaru do českej republiky. Najmä nových modelov elektroniky. Čechom by mohla v lete zlacniť aj časť "last minute" zájazdov a zimných exotických dovoleniek. Silnejšia česká mena ale bude mať negatívny vplyv na prichádzajúcich turistov, vyplýva to zo zistení ČTK medzi obchodníkmi a cestovnými kanceláriami.

Devízové ​​intervencie centrálna banka spustila na začiatku novembra 2013. Do konca tohtoročného januára intervenovala v objeme zhruba 1,3 bilióna korún. Intervencie v rádoch stoviek miliárd korún pokračovali podľa odhadov analytikov aj vo februári a marci.

Vývozcom devízové ​​intervencie podľa Asociácie exportérov priniesli priamo 687 miliárd korún a nepriamo 590 miliárd korún. Hrubý domáci produkt ČR sa zvýšil o 147 miliárd korún.

V pravidelnom prieskume Reuters zameranom na budúci vývoj stredoeurópskych mien, uskutočnenom medzi 31. marcom a 5. aprílom, predpovedalo 7 zo 16 analytikov, že česká koruna posilní pod kurzový záväzok do konca apríla. Medián predpovedí analytikov v prieskume ďalej ukázal, že za 12 mesiacov by mala koruna obchodovať na 25,70 za euro, čo by predstavovalo zisk 5,2 percenta oproti stredajšiemu záveru.

Opustenie záväzku ČNB môže byť sprevádzané výraznými výkyvmi kurzu, než sa koruna ustáli na pevnejších úrovniach. Ak koruna nedokáže spevniť ani za niekoľko mesiacov alebo dokonca oslabí, mohla by ČNB uvažovať o zvýšení svojich rekordne nízkych úrokových sadzieb, vyplynulo ďalej z názorov analytikov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy