Globalizácia trhu: Tieto značky vládnu svetu, aj vy kupujete ich výrobky?

, The Independent Foto: thinkstock

Na svete je len desať firiem, ktoré dokážu ponukou sortimentu dokonale pokryť celý trh. Nech už je to oblečenie, potraviny, alebo nápoje.

Medzinárodný obchod globalizuje ponuku, miestne špeciality sú razom v ústraní. Je až neuveriteľné, na aký sortiment sa dá v obyčajnom obchode naraziť. Niektoré obľúbené značky pozná už aj malé dieťa, ale títo poprední výrobcovia "majú na svedomí" aj iné produkty, o ktorých široká verejnosť nemá ani tušenie. A to aj napriek tomu, že si ich kupujú. Vedeli ste napríklad, že za obchodným domom Primark nestojí žiadny módny guru, ale "len" výrobcovia čajov Twinings.

Mars
Spoločnosť Mars je vo svete známa vďaka čokoládovým "lentilkám" M &M´s alebo tyčinkám Mars. Kto by však tušil, že práve táto spoločnosť vyrába ryžu značky Uncle Ben 's, cukríky Starburst s rôznymi ovocnými príchuťami alebo žuvačky Orbit?

Kellogg's
Ďalšie prekvapenie na trhu sa ukrýva pod americkou spoločnosťou Kellogg's sídliacej v Michigane. Tú majú ľudia zapísanú predovšetkým vďaka farebným lupienkom Froot Loops, ktoré si ráno zalievajú mliekom. Ak poznáte sušienky Eggo, tak viete, že aj tie patria do portfólia spoločnosti. Ale nie sú to len sladkosti, v ponuke môžete objaviť i populárne zemiakové lupienky Pringles či krekry Cheez-It.

General Mills
Je to americkú spoločnosť sídliaca v Minnesote a v jej ponuke sú predovšetkým rôzne cereálie. Napríklad sladké Cheerios lupienky či obľúbené Lucky Charms. Že sa ale pod značkou ukrýva napríklad aj zmrzlinu Häagen-Dazs či instantné cestoviny s mäsom Hamburger Helper, je pre niektorých prekvapenie.

Coke a PepsiCo
Vedeli ste, že značka vody Dasani či ovocné nápoje Fuze spadajú pod výrobcu Coca-Coly? Takisto firma PepsiCo, ktorú poznáme vďaka rovnomennému bublinkovému nápoju, nevyrába len limonády, ako by sa dalo predpokladať. Naopak, v jej sortimente môžete objaviť ovsenú kašu či vločky Quaker Oatmeal, chrumky Cheetos a tiež džúsy značky Tropicana.

Danone
Opäť nejde len o výrobcu jogurtov, ale asi by nikto nepredpokladal, že práve táto spoločnosť sa okrem iného špecializuje na predaj zdravotníckych produktov, najmä výživy, a tiež predáva balenú vodu.

Nestlé
Sladkosti ako KitKat, Aero či Rolo, ale aj dojčenská výživa Gerber, mrazená pizza značky DiGiorno alebo tiež minerálna voda Perrier.

Unilever
Kupujete si telové spreje Axe, kozmetiku Dove alebo maškrtíte zmrzlinu Magnum? Tieto výrobky spadajú pod spoločnosť Unilever, ktorej ponuka sortimentu je naozaj pestrá. Môžete si zaobstarať čokoľvek od potravín až po starostlivosť o telo a domácnosť. Vo svete je však najviac známa predovšetkým vďaka značke Hellmann'sa.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy