Stroje sa už objavujú aj na Wall Street, bankári zrejme spokojní nebudú

, businessinsider Foto: SITA/AP

Doteraz sa hovorilo, že obchodovanie na Wall Street je viac umenie ako veda. Možno to už zajtra prestane platiť.

Banka JPMorgan, ktorá neváha vyčleniť veľké peniaze na technológie, aby znížila náklady a zvýšila efektivitu, vlani začala používať na prediktívne odporúčania pre klientov stroj. Dnes, keď sa ukázalo, že túto úlohu úspešne zvládol, skúša podobné zariadenia nasadiť aj do iných oblastí.

Matt Zames, prevádzkový riaditeľ u JPMorgan, predstavil  technologickú stratégiu banky v dokumente nazvanom "Redefinovanie odvetvia finančných služieb". Ide o 328-stranový list zaslaný JPMorgan akcionárom. Spomína sa v ňom nasadenie robotiky, zavedenie nových noriem aj vlastná cloudová platforma.

"Dnes používame strojové učenie na riadenie prediktívneho odporúčania pre investičné bankovníctvo. Vlani sme predstavil nový zdrojový kód é, ktorý pomáha identifikovať klientom najlepšiu pozíciu pre následné zobchodovanie akcií prostredníctvom automatizovanej analýzy súčasných finančných pozícií, podmienok na trhu a historických dát. Vzhľadom k počiatočnému úspechu v Equity Capital Markets, rozhodli sme sa o nasadenie aj do ďalších oblastí, ako je Debt Capital Markets. Predpovede sa budú podobne zakladať na klientskych finančných údajoch, histórii a aktivity na trhu."

JPMorgan ale nie je jedinou bankou na Wall Street, ktorá využíva technológie pri obchodovaní. V januári zástupca banky Goldman Sachs uviedol, že banka sa zameriava na automatizáciu úloh investičného bankovníctva. Povedal, že banka má zmapovaných 146 jednoznačných krokov, ktoré chce verejne ponúkať a že na mnohé z nich je požiadavka, aby boli automatizované.

Trend robotizácie predstavuje zmenu. Kým obchodovanie (trading) už postupne preberajú stroje, čo spôsobilo znižovanie počtu pracovných miest v odbore, dealmaking  na Wall Street je už tradične vnímaný ako neprístupný pre proces automatizácie. Ako vidíme, asi to už viac platiť nebude.

Súvisiace články

Aktuálne správy