Nové zákony podstatne zjednodušia indický daňový systém

Tento týždeň schválila dolná komora indického parlamentu najväčšiu daňovú reformu v histórii krajiny. Nové zákony začnú platiť od 1. júla tohto roku. Rovnaká daň bude platiť na tovary a služby. Je to revolučný krok.
V Indii si každý spolkový štát doteraz zavádzal tucty najrozličnejších daní a popri nich sa platia ešte aj celoštátne dane a odvody. Existujú dane z pridanej hodnoty, výrobné dane, dane na služby či odvody „octroi“. Tie posledné sa platia v niektorých mestách na importovaný dovozený tovar. Ale v Indii sa platia aj dane na tovary vymieňané medzi jej spolkovými štátmi.
Vybrané produkty, napríklad autá a alkohol, sú zaťažené osobitnými odvodmi. Môže dochádzať aj k súbehu daní, ale nijaká forma ich eliminácie nie je povolená.
Zjednotením daňového systému sa vytvárajú lepšie podmienky aj pre podniky. Znalci indických daňových pomerov v nemeckej poradenskej spoločnosti Rödl & Partner vidia prínos reformy v tom, že sa bude dať vypočítať výška dane najmä v prípade sprostredkujúcich obchodníkov, ktorí v krajine distribuujú tovary zo zahraničia.
Indický hrubý domáci produkt vďaka novému daňovému systému, ktorý napriek výraznému zjednodušeniu zostáva pre cudzincov stále zložitý, môže rásť o 2 % medziročne rýchlejšie.
Sasmuch Adhia, štátny tajomník pre finančné služby, uviedol: “Našou najväčšou výzvou bude teraz pripraviť priemysel na aplikáciu nového daňového systému za tri mesiace“.

Súvisiace články

Aktuálne správy