Maďarsko by sa bez fondov EÚ prepadlo, tvrdí štúdia písaná pre vládu

Maďarské hospodárstvo by sa bez fondov Európskej únie (EÚ) prepadlo. Veľká časť ekonomického rastu uplynulých rokov bola spôsobená práve vďaka týmto finančným zdrojom, píše sa v dnes zverejnenej štúdii vypracovanej pre úrad maďarskej vlády.
Podľa spravodajského servera mno.hu v analýze spoločností KPMG Tanácsadó Kft. a GKI Gazdaságkutató Zrt. sa uvádza, že podpora z Únie udržiavala maďarskú ekonomiku nad hladinou, bez nej by sa určite potopila.
Zo štúdie vyplýva, že v období rokov 2006-2015 dosiahol rast ekonomiky 4,6 %. Bez zdrojov z EÚ by však hrubý domáci produkt (HDP) Maďarska v danom období klesol na 1,8 %.
Nevhodné narábanie s kohéznymi fondmi Únie spôsobilo, že Maďarsko sa namiesto hospodárskeho približovania začalo vzďaľovať, konštatovala štúdia.
Spotreba obyvateľstva klesla o 5,3 %, bez podporných fondov by klesla až o 11 %. Investície napriek európskym zdrojom stúpli iba o 2,8 %, bez nich by bol prepad investovania až vo výške 31,3 %.
Zamestnanosť s využitím fondov stúpla v období od roku 2007 do roku 2013 o 280.000, bez fondov by stúpla iba o 105.000, uvádza sa v dokumente vypracovanom pre úrad vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy