ČEZ predáva podiel v maďarskej firme MOL, čaká za to vyše 3 mld. Kč

Česká energetická spoločnosť ČEZ spustila predaj svojho 7,5-% podielu v maďarskej ropnej a plynárenskej spoločnosti MOL. Firma z transakcie očakáva prínos do tohtoročného zisku pred zdanením na úrovni 3,4 miliardy Kč (125,83 milióna eur).
„ČEZ využíva optimálne načasovanie transakcie potom, ako nedávno došlo k výraznému rastu ceny akcií MOL a predstavenstvo MOL oznámilo návrh dividendy,“ povedal hovorca ČEZ Ladislav Kříž.
Podiel v MOL získala dcérska spoločnosť CEZ MH B.V. na základe zmlúv z roku 2007, podľa ktorých mali firmy spoločne vybudovať paroplynové elektrárne v areáli bratislavskej rafinérie Slovnaft a v Maďarsku. Po tom, čo sa ČEZ a MOL dohodli, že sa stavba pre stratovosť výroby elektriny v plynových elektrárňach neuskutoční, stratili akcie MOL pre ČEZ strategický význam. Prostredníctvom CEZ MH B.V. preto česká firma v januári 2014 vydala dlhopisy, ktoré teraz ich držitelia majú možnosť vymeniť za akcie MOL, ktoré drží ČEZ.
„ČEZ súbežne realizuje odkúpenie vymeniteľných dlhopisov a blokový predaj akcií MOL. Poverené banky transakciu realizujú tak, aby bola pre ČEZ čo najviac zisková,“ povedal Kříž. Obe transakcie oznámila česká spoločnosť v stredu (29.3.) po skončení burzového dňa. Ponuka na odkúpenie dlhopisov bude ukončená dnes večer.
Čistý zisk skupiny ČEZ klesol vlani medziročne o 29 % na 14,6 miliardy Kč, a to najmä pre pokles cien elektriny a odstávku elektrární. Tržby sa znížili o 3 % na 203,7 miliardy Kč.

Súvisiace články

Aktuálne správy