Nálada v slovenskej ekonomike sa v marci zhoršila

Indikátor ekonomického sentimentu klesol o 0,5 bodu.

Nálada v slovenskej ekonomike sa v marci zhoršila. Indikátor ekonomického sentimentu klesol podľa údajov Štatistického úradu SR o 0,5 bodu na 104,6 bodu. Na vývoj indikátora nepriaznivo vplývalo zníženie dôvery v priemysle, službách a čiastočne i medzi spotrebiteľmi. Aktuálne indikátor prevyšuje hodnotu rovnakého obdobia minulého roka o 1,2 bodu a úroveň dlhodobého priemeru o 0,6 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle v marci klesol o 7,3 bodu na štyri body. Vývoj indikátora nepriaznivo ovplyvnil očakávaný pokles priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace. V marci indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 1,5 bodu na mínus osem bodov vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 18 bodov.

Indikátor dôvery v obchode vzrástol v marci v porovnaní s februárom o 0,4 percentuálneho bodu na hodnotu 9,7 bodu vplyvom pozitívneho hodnotenia súčasných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách v marci klesol, keď jeho hodnota 9,7 bodu sa v porovnaní s februárom znížila o 2,3 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnený podľa úradu negatívnymi hodnoteniami podnikateľskej situácie a dopytu za posledné tri mesiace, pričom očakávaný dopyt respondenti hodnotili pozitívne.

Spotrebiteľská atmosféra sa ani v marci podľa úradu príliš nezmenila. Sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery s hodnotou mínus 7,4 bodu v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesol o 0,5 bodu v dôsledku nárastu pesimizmu pri očakávanej nezamestnanosti, odhadovanom vývoji finančnej situácie domácností a čiastočne pri laickej predikcii vývoja hospodárskej situácie v krajine, zatiaľ čo pri perspektívach úspor nedôvera klesla. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 2,9 bodu priaznivejší ako v rovnakom období minulého roka a prevyšoval i dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy