KOF znížil odhad rastu HDP Švajčiarska v tomto roku na 1,5 %

Švajčiarska ekonomika bude tento rok rásť o niečo pomalšie, ako odborníci predpovedali koncom vlaňajška. Uviedol to dnes švajčiarsky ekonomický inštitút KOF vo svojej jarnej prognóze.
Podľa KOF sa hrubý domáci produkt (HDP) Švajčiarska tento rok zvýšil o 1,5 % namiesto o 1,6 %, ako očakával vlani v decembri. Prognózu na budúci rok 2018 však inštitút nezmenil a naďalej predpovedá zrýchlenie tempa rastu HDP na 1,9 %.
KOF vo svojej správe ďalej konštatuje, že tlak na posilňovanie franku stále pretrváva. Kurz švajčiarskej meny osciluje v pásme 1,06 – 1,08 CHF/EUR. Inštitút predpovedá, že sa bude pohybovať okolo úrovne 1,07 CHF/EUR.
Čo sa týka zamestnanosti ekonomický inštitút odhaduje, že tempo jej rastu bude v porovnaní s vlaňajškom zrejme pomerne nízke. Miera nezamestnanosti vo Švajčiarsku podľa metodiky Medzinárodnej organizácie práce (ILO) tento rok dosiahne 4,6 % a v roku 2018 mierne stúpne na 4,7 %.
Predpovedá tiež, že priemerná miera inflácie vo Švajčiarsku dosiahne tento rok 0,3 % v dôsledku mierneho zvýšenia cien benzínu a dočasného zdraženia čerstvých produktov.
Nízke úrokové miery v eurozóne stále bránia švajčiarskej centrálnej banke zvýšiť kľúčové úroky, ktoré sa nachádzajú v zápornom pásme. Konkrétne, depozitná sadzba je na úrovni -0,75 % a trojmesačná Libor sadzba v pásme -1,25 % až -0,25 %. KOF sa domnieva, že centrálna banka tieto úroky nezvýši minimálne do konca budúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy