Prebytok bežného úctu platobnej bilancie eurozóny v januári klesol

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v januári 2017 klesol na najnižšiu úroveň za 15 mesiacov. Vyplýva to z údajov Európskej centrálnej banky (ECB).
Podľa ECB prebytok bežného účtu v regióne, ktorý platí eurom, po očistení od sezónnych vplyvov v prvom mesiaci tohto roka klesol na 24,1 miliardy eur z 30,8 miliardy eur v decembri 2016. Januárový prebytok je tak najnižší od októbra 2015, keď dosiahol 23,4 miliardy eur.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že prebytok obchodu s tovarmi sa v sledovanom mesiaci znížil na 24,1 miliardy eur z 31,6 miliardy eur v decembri. A januárový prebytok bilancie služieb klesol na 3,5 miliardy eur z 5,1 miliardy eur v predchádzajúcom mesiaci.
Primárny príjem eurozóny sa pritom v januári viac ako zdvojnásobil na 12,1 miliardy eur z 5 miliárd eur mesiac predtým, ale schodok účtu sekundárnych príjmov sa prehĺbil na 15,5 miliardy eur z 10,9 miliardy eur.
Na neupravenej báze sa prebytok bežného účtu platobnej bilancie euroregiónu v januári prepadol na 2,5 miliardy eur zo 46,9 miliardy eur v decembri.
Kumulovaný bežný účet platobnej bilancie eurozóny za 12 mesiacov do konca januára dosiahol 357,9 miliardy eur, čo zodpovedá 3,3 % hrubého domáceho produktu celého regiónu, uviedla ECB.
Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi menovou úniou a inými krajinami.

Súvisiace články

Aktuálne správy