Deficit bežného účtu USA v štvrtom kvartáli klesol o 3,1 %

Počas októbra až decembra sa schodok bežného účtu platobnej bilancie krajiny zmenšil na sumu 112,4 mld. USD z úrovne 116 mld. USD, na ktorej bol v treťom štvrťroku.

Deficit bežného účtu platobnej bilancie USA sa v záverečnom štvrťroku vlaňajška znížil, ale schodok platobnej bilancie krajiny za celý minulý rok stúpol na najvyššiu úroveň za osem rokov. Americké ministerstvo obchodu v utorok informovalo, že deficit bežného účtu sa počas októbra až decembra zmenšil na sumu 112,4 mld. USD, čo bol pokles o 3,1 percenta v porovnaní s tretím kvartálom.

Bežný účet platobnej bilancie je najkomplexnejším ukazovateľom zahraničného obchodu krajiny, pretože okrem obchodu s tovarmi a službami pokrýva aj toky investícií. Zlepšenie bežného účtu USA v štvrtom kvartáli vlaňajška bolo odzrkadlením silnejších ziskov amerických investorov v zahraničí, čo prevážilo nad rastom schodku v obchode s tovarmi. Za celý rok 2016 však schodok amerického bežného účtu stúpol o 3,9 percenta na 481,2 mld. USD, čo je jeho najvyššia úroveň od roku 2008.

Súvisiace články

Aktuálne správy