Keď peniaze nie sú všetko: Najšťastnejší sú Nóri, porazili Dánov

, CNBC Foto: SITA/AP;thinkstock

Krajina preslávená dobrými verejnými službami aj politickou stabilitou. Nórsko je dnes najšťastnejšou krajinou na svete, podľa World Happiness Report.

Štúdia, ktorá sa okrem ekonomických dát opiera aj o sociálne faktory, poukazuje na obmedzenie finančných faktorov pri dosahovaní osobného šťastia. To bude asi dôvod, prečo dokázalo Nórsko poraziť ostatné krajiny, hoci jeho ekonomiku zasiahol prudký pokles cien ropy.

"Táto správa prináša dôkazy o tom, že šťastie je výsledkom vytvárania silných sociálnych základov. Je čas stavať sociálnu dôveru a zdravý život, nie múry do rúk zbrane. Poďme podporiť našich lídrov, aby sa držali tejto skutočnosti," povedal Jeffrey Sachs, riaditeľ Siete riešení pre udržateľný rozvoj, ktorá správu pripravila v spolupráci s Organizáciou spojených národov.

Nórsko sa do čela prepracovalo zo štvrtého miesta, kde skončilo vlani. Rebríček kombinuje ekonomické, zdravotné a volebné údaje od približne 3000 respondentov v každej z viac ako 150 krajín sveta. V prvej päťke nájdeme aj iné severské štáty, ako je Dánsko, Island, Fínsko, či zástupcu strednej Európy Švajčiarsko, ktoré dosiahlo v priemere úroveň šťastie 7,5 z možných 10. Holandsko, Kanada, Nový Zéland, Austrália a Švédsko sa tiež umiestnili v top 10.

Prepad z minulého roka zaznamenali v USA,  a to aj napriek rastúcej mzde, celkovo je to pokles z 13. mieste v celosvetovom meradle na 14., čo poukazuje na potrebu komplexnejšieho prístupu zo strany vlády, navrhuje správa. "Prevládajúci politický diškurz v Spojených štátoch amerických je zameraný na zvýšenie hospodárskeho rastu, s cieľom obnoviť" americký sen "a šťastie, ktoré by to sprevádzalo. Ale tieto údaje jednoznačne preukázali, že ide o zlý prístup," povedal Sachs, v časti správy nazvanej "Obnovenie amerického šťastia".

Príjem v USA na osobu ostro vzrástol trikrát od roku 1960, ale meria šťastia to nekopírovala. "Spojené štáty by mohli dosiahnuť lepšie výsledky tým, že sa zamerajú na mnohotvárnu sociálnu oblasť,  krízovo rastúcu nerovnosť, korupciu, izoláciu a nedôveru, a nebudú sa výlučne zameriavať predovšetkým na hospodársky rast, najmä preto, že konkrétne návrhy v tomto smere by zhoršili a nie zmiernili prehlbujúcu sa sociálnu krízu."

USA  sa aktuálne umiestnili tesne pred Írskom, ktoré skončilo na 15. mieste, v rebríčku ďalej nasleduje Nemecku na 16., Veľká Británia na 19. a Francúzsko na 31. mieste.  

Treba však priznať, že ekonomické faktory určitou mierou prispievajú k dosiahnutiu sociálnej súdržnosti a celkového šťastia. Stačí sa pozrieť na desať krajín zo dna tabuľky. Tam sú sústredené niektoré z najchudobnejších krajín na svete, s hladinou šťastia v priemere približne na úrovni  tri z desiatich. Nájdeme tu Jemen, Južný Sudán, Libériu, Guineu, Togo, Rwandu, Sýriu, Tanzániu, Burundi a Stredoafrickú republiku.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy