Menej regulácie pre Wall Street: Trump spôsobí finančnú krízu, myslí si preslávený ekonóm

, The Independent;BI Foto: YT/Al Jazeera

Svetovo preslávený ekonóm, historik a jazykovedec Noam Chomsky predpovedá, že administratíva prezidenta Donalda Trumpa spôsobí ďalší finančný krach. Varuje, že predpisy amerického prezidenta týkajúce sa bánk predstavujú do budúcnosti veľké nebezpečenstvo.

Chomsky podľa servera The Independent varuje, že Trumpom poháňané zlepšenie na kapitálových trhoch sa blíži ku koncu a že je na obzore ďalší finančný krach. Tvrdí tiež, že Trumpov status ako politika anti-establishmentu bol iba "vtip", ktorý podporil akciové trhy.

"Čo je to ani-establishment?" Pýta sa Chomsky a zároveň si odpovedá. "Tento (kabinet) čerpá z miliardarskej triedy, do značnej miery pochádza z finančných inštitúcií a armády a tak ďalej. Pozrite sa na akciový trh, ktorý vám povie, akí sú to vlastne zástupcovia anti-establishmentu."

Konkrétne spomína niektorých členov vlády, ako je Stev Mnuchin, ktorý prišiel z banky Goldman Sachs, alebo Gary Cohn, riaditeľ Národnej ekonomickej rady vlády, ktorý v rovnakej banke robil prevádzkového riaditeľa. Takto podľa Chomského anti-establishment rozhodne nevyzerá.

"V momente Trumpovho víťazstva, a aj potom, akciové hodnoty vo finančných inštitúciách vyskočili do výšin," uviedol Chomsky. "Investori sú potešení, že bude eliminovať predpisy, pretože budú mať samozrejme viac zisku. Nakoniec to ale povedie k ďalšiemu nešťastiu, ale to je problém niekoho iného. O to sa budú musieť starať daňoví poplatníci,"varuje.

Trump už podpísal vládne nariadenie o preskúmaní tzv. Dodd-Frankovho zákona z roku 2010 o finančnom dohľade. Išlo o prvý krok v Trumpovom pláne obmedziť regulácie finančných služieb. Už počas svojej kampane sľúbil, že zruší Dodd-Frankov zákon, ktorý bol prijatý v reakcii na finančnú krízu z rokov 2007-2009. Zákon reformujúci Wall Street označil za "katastrofu".
 

Menej regulácie a viac automatizácie

Asi v takomto duchu sa pripravuje Wall Street na svoju ďalšiu budúcnosť. Stále viac a viac obchodov sa totiž odohráva na elektronických platformách, vznikajú tak noví , technicky zdatnejší, ale hlavne inteligentnejší a rýchlejší hráči. Elektronizácia časom vyľudní priestor dnes ešte rušného obchodného poschodia, kde museli mať traderi skutočne široké lakte, aby sa dokázali presadiť. Podľa Morgan Stanley si títo nebankoví poskytovatelia likvidity v súčasnosti odkrajujú 15 až 35 % z objemu menového trhu a z trhu kótovaných akcií.

"Vysokofrekvenční obchodníci boli prví, ale dnes sa tu objavuje nová a hrozivejšie trieda, ktorá nasadzuje kapitál a otvára pozície na podporu trhu," píše Morgan Stanley. "Nebankové subjekty profitujú z nižších regulačných nákladov, ale čo je najdôležitejšie, spoliehajú sa na vedúce postavenie na trhu, vďaka využitiu algoritmov a interpretácii dát. Už to nie sú traderi , kto udáva prísnejšie ceny na trhu." Otázkou teda je, ktorý trh bude ďalším cieľom týchto nových hráčov.

Súvisiace články

Aktuálne správy