V Lučenci vznikne pracovisko na laserové spracovanie dreva

Projekt s odhadovanými nákladmi osem miliónov eur počíta s vytvorením automatizovaného pracoviska s ročnou kapacitou spracovania 15 tisíc metrov kubických dubového dreva.

BRATISLAVA 20. marca (SITA) – V Lučenci vznikne pracovisko na laserové spracovanie dubového dreva, ktoré má byť efektívnejšie a ekologickejšie ako doterajšie technológie, keďže pri použití lasera takmer nevznikajú piliny. V Lučenci by sa ročne malo spracovať 15 tisíc metrov kubických dubového dreva. Investorom je spoločnosť Biatec Group, ktorá náklady na projekt odhaduje na osem miliónov eur.

Ako ďalej spoločnosť informovala, vôbec po prvý raz na svete sa v Lučenci bude drevo spracovávať za pomoci laserovej technológie. Laserová technológia je podľa Biatec Group účinnejšia v porovnaní s klasickou technológiou, pretože znižuje tvorbu odpadu pri spracovaní dreva na minimum. „Tým sa maximalizuje výťažnosť drevnej hmoty, čo je pre ekonomiku spracovania, najmä drahých listnatých drevín, kľúčové. Sofistikovaná prevádzka zároveň prispieva k šetreniu lesného bohatstva a vytvára úplne novú kvalitu pracovného prostredia,” priblížil námestník generálneho riaditeľa pre stratégiu a rozvoj spoločnosti Lukáš Halm.

Projekt s odhadovanými nákladmi osem miliónov eur počíta s vytvorením automatizovaného pracoviska s ročnou kapacitou spracovania 15 tisíc metrov kubických dubového dreva. Prevádzka by do Lučenca mala priniesť 49 nových pracovných miest. Investor predpokladá, že ďalšie miesta vzniknú aj nepriamo, napríklad v oblasti vývojárskych a konštrukčných činností.

Samotný projekt je rozložený na dve etapy. Prvá, ktorá má byť ukončená v lete tohto roka, zahŕňa kúpu pozemkov, ako aj skeletov nevyužívaných hál a ich následné stavebné úpravy na požadované parametre. Investor tiež vybuduje nové vnútropodnikové cesty a siete. V druhej etape pôjde o výstavbu novej haly a skladových priestorov. Jadrom projektu sú tri laserové linky, pričom prvú investor plánuje uviesť do prevádzky na jar tohto roka. “Každá linka bude mať počiatočnú ročnú kapacitu 5 tisíc metrov kubických, keďže ide o úplne novú technológiu, predpokladáme, že parametre budeme postupne vylepšovať,” povedal Halm.

Biatec Group je holdingová spoločnosť s aktivitami diverzifikovanými do oblastí drevospracujúceho priemyslu, výroby plastov, energetiky a vývoja nových laserových technológií. Aktivity v drevospracujúcom priemysle spoločnosti reprezentuje spoločnosť Quercus so sídlom v Lučenci, ktorá je spracovateľom, výrobcom a exportérom produktov z dreviny dub.

Súvisiace články

Aktuálne správy