Najväčší stret Trumpovej vlády so svetom: G20 sa postavili proti voľnému obchod

, ČTK Foto: SITA/AP

Ministri financií krajín G20 nepodporili v spoločnom vyhlásení voľný obchod. Proti boli predovšetkým Spojené štáty. Americký prezident Donald Trump síce tvrdí, že je zástancom voľného obchodu, tvrdí však, že obchodné vzťahy musia byť férové ​​a pripúšťa zavedenie ciel a ďalších prostriedkov.

Ministri financií krajín G20 sa na zasadnutí v západonemeckom Baden-Badene nedohodli v spoločnom vyhlásení na jasnej podpore voľného obchodu. Na tlačovej konferencii to pripustil nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

Proti boli Spojené štáty, ktoré po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta smerujú k výrazným zmenám v obchodnej politike. Agentúra Reuters hovorí o doteraz najväčšom strete novej americkej administratívy s medzinárodným spoločenstvom.

Trump síce podľa svojich slov podporuje voľný obchod, zároveň ale požaduje, aby bol tiež férový. Už pred vstupom do úradu si dal za cieľ narovnať výrazne zápornú obchodnú bilanciu Spojených štátov s krajinami ako je Čína, Mexiko alebo Nemecko. Nevylučuje pritom použitie ciel a ďalších prostriedkov, aby tento cieľ dosiahol, čo ostatné krajiny znepokojuje.

Zmena americkej obchodnej politiky sa už v prvých mesiacoch Trumpovho úradovania prejavila rozhodnutím, že sa Spojené štáty nebudú zúčastňovať už predtým dohodnutého Transpacifického partnerstva (TPP) alebo tvrdou kritikou Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA).

Na dvojdňovom stretnutí ministrov financií a šéfov centrálnych bánk krajín G20 v Nemecku sa odlišný prístup novej administratívy ukázal opätovne. Zástupcovia Spojených štátov totiž odmietli kompromisný návrh záverečného vyhlásenia, ktoré malo ako v minulých rokoch podporiť voľný obchod a vysloviť sa proti protekcionizmu. Reuters to hodnotí ako zmenu politiky, ktorá bola po desiatky rokov normou.

Schäuble zasadnutia aj napriek nezhode vníma ako úspešné. Krajiny G20 z neho vyšli skôr posilnené, než oslabené, myslí si. "Nie je to tak, že nie sme zajedno, (pokiaľ ide o voľný obchod), nezhodli sme sa ale na niektorých formuláciách," vysvetľoval na tlačovej konferencii po zasadnutí. Podľa neho je jasné, že krajiny G20 nie sú pre protekcionizmus, nie je ale úplne zrejmé, čo si pod týmto pojmom jednotlivé krajiny predstavujú.

Rokovania boli podľa Schäubleho veľmi otvorené, ale nie zraňujúce. Zároveň však poznamenal, že možno tá či oná krajina ešte musí získať cit pre medzinárodnú spoluprácu a uvedomiť si, že v nej nejde len o konfrontáciu. Konkrétny štát pritom nemenoval.

Francúzsky minister financií Michel Sapin ocenil, že sa do záverečného vyhlásenia dostali body týkajúce sa boja proti kráteniu daní, financovania terorizmu alebo podpory súkromných investícií do Afriky. "Napriek tomu ľutujem, že sme v našich dnešných diskusiách nedokázali dôjsť k uspokojivému záveru u dvoch priorít, ktoré sú v dnešnom svete úplne kľúčové," podotkol s odkazom na voľný obchod a boj proti klimatickým zmenám.

Na rozdiel od nich záverečné vyhlásenie nezabudlo na záväzok krajín zdržať sa manipulácie s menami, ktorými by sa snažili zvýšiť svoju konkurencieschopnosť. Bol to jeden z hlavných požiadaviek Washingtonu.

Súvisiace články

Aktuálne správy