Americké akciové indexy v závere týždňa oslabili

Index Standard & Poor's 500 aj priemyselný index Dow Jones klesli zhodne o 0,1 %, technologický Nasdaq si prilepšil iba o 0,004 %.

Americké akciové indexy Standard & Poor’s 500 a Dow Jones v závere týždňa oslabili. S&P klesol o 0,1 percenta na 2 378,25 bodu a Dow Jones si tiež pohoršil o 0,1 percenta na 20 914,62 bodu. Technologický Nasdaq si prilepšil len o 0,004 percenta na 5 901 bodov. Akcie finančných firiem oslabili spoločne s výnosmi z dlhopisov.

Americký Federálny rezervný systém (Fed) tento týždeň zverejnil opatrnejšiu prognózu zvyšovania úrokov, ako niektorí investori očakávali. Centrálna banka USA uviedla, že v tomto roku stále predpokladá celkovo tri zvýšenia úrokov. To prekvapilo niektorých investorov, ktorí očakávali štyri zvýšenia úrokov vzhľadom na nedávne oživenie ekonomiky a inflácie. Výnosy z dlhopisov po tomto oznámení výrazne klesli. 

Pozornosť investorov sa teraz sústreďuje na to, či Washington bude schopný splniť sľuby o znížení daní a zvýšení výdavkov na infraštruktúru. Okrem toho čakajú na nadchádzajúce voľby v Európe, keďže sa obávajú, že víťazstvá nacionalistických kandidátov by mohli viesť k oslabeniu odhodlania udržať Európsku úniu pohromade. Európske akciové trhy však v závere týždňa posilnili. Index francúzskej burzy CAC 40 stúpol o 0,3 percenta a nemecký index DAX a britský  FTSE 100 si prilepšili zhodne o 0,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy