Agentúra S&P zlepšila výhľad ratingu Ruska na pozitívny

Agentúra Standard & Poor's (S&P) v piatok (17. 3.) zlepšila výhľad ratingu Ruska na pozitívny zo stabilného.

Agentúra Standard & Poor’s (S&P) v piatok (17. 3.) zlepšila výhľad ratingu Ruska na pozitívny zo stabilného. Zároveň tiež potvrdila rating dlhodobých záväzkov krajiny v cudzej mene na úrovni BB+. S&P totiž predpokladá, že ruská ekonomika sa oživí po dvojročnej recesii.
„Revízia výhľadu odráža naše očakávania, že rast hrubého domáceho produktu (HDP) sa vráti do pozitívneho teritória a ruská ekonomika sa bude naďalej adaptovať na prostredie relatívne nízkych cien ropy, pričom si v rokoch 2017 až 2020 zachová silnú externú pozíciu a pomerne nízku úroveň verejného dlhu. Zdá sa, že externé tlaky sa počas uplynulých 12 až 18 mesiacov výrazne oslabili,“ uvádza sa v správe S&P.
Agentúra počíta so zrýchlením tempa rastu HDP, ktoré by malo v rokoch 2017 až 2020 dosiahnuť v priemere 1,7 % ročne. Podľa S&P sa znížilo riziko veľkého odlevu kapitálu, čo zmenšuje externé tlaky.
Ruská ekonomika, ktorá sa vyrovnáva s nízkymi cenami energií a západnými sankciami, sa na konci vlaňajška vrátila k rastu po siedmich kvartáloch poklesu. Ruské ministerstvo hospodárstva očakáva v tomto roku zvýšenie HDP o 2 %.
Podľa S&P inflácia v Rusku tento rok dosiahne 4,5 % a v rokoch 2018 až 2020 by priemerné ročné tempo rastu spotrebiteľských cien malo predstavovať 4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy