U zubára si priplatíme: EÚ nariadila, že kazy sa smú opravovať len drahými plombami

, mediafax;TASR Foto: TASR/František Iván;Jozef Ďurník

Strieborné amalgámové plomby údajne pre naše telo nebezpečné nie sú, ale vadia životnému prostrediu. Preto ich zákaz je motivovaný ekologicky.

Mimovládne organizácie zákaz vítajú, rozhodnutie prispeje k znižovaniu obsahu nebezpečnej ortuti v životnom prostredí kam sa vo veľkej miere dostáva ako odpad zo zubných ambulancií. "Slovensko má jedinečnú príležitosť znížiť zdravotné a environmentálne riziko zo zdravotných dopadov ortuti pre milióny občanov nielen na Slovensku, ale i v celej Európskej únii," uviedla Lenka Beznáková z environmentálnej organizácie Priatelia Zeme.

Amalgámovým plombám sa ľudovo hovorí "strieborné výplne", na základe ich farby a nie zloženiu. 50 percent tvorí ortuť, nie striebro. Niektorí pacienti amalgám odmietajú s tým, že nechú mať v organizme toxickú ortuť. Podľa Priateľov Zeme Švédsko už amalgámové plomby s obsahom ortuti vôbec nepoužíva, v zopár percentách ich používajú Dáni, Fíni, Holanďania, Taliani, Portugalci či Estónci. Slovensko podľa organizácie používa v 71 percentách amalgámové plomby a v 11 percentách alternatívy.

Okrem amalgámových sa používajú aj biele plomby, s ktorými ale máme mnohí skúsenosť, že nevydržia tak dlho. Navyše sa nedajú vyhotoviť vo všetkých častiach úst. Hoci sa už roky hľadá dokonalá náhrada za amalgámové výplne, zatiaľ sa nenašiel materiál, ktorý by bol rovnako trvanlivý a tak rýchlo by sa s ním dalo u každého pacienta pracovať.

Dnes je už v platnosti zákaz amalgámu pre deti a tehotné ženy, od roku 2019 bude amalgám, ktorý si miešajú zubári sami, zakázaný pre všetkých. Zostane len ten kapsľový. Pri vyvŕtavaní amalgámových plomb totiž hrozí nebezpečenstvo vdýchnutia ortuťových výparov u pacienta aj lekára a personálu. "Pre spomenuté potenciálne úniky ortuti neplatia na Slovensku žiadne zákonné opatrenia, ako sú amalgámové separátory v ambulanciách alebo špeciálne filtre na krematóriách," upozornila Beznáková.

Časom chce ale Európska únia zakázať akékoľvek použitie ortuti. Presný dátum pre úplný zákaz amalgámu zatiaľ stanovený nebol. O koľko budeme potom platiť viac zatiaľ jasné nie je, všetko bude závisieť od zmeny úhrad poisťovní. Posledné slovo tak bude mať ministerstvo zdravotníctva.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy