Rakúšania ručia za to, že cudzinci budú riadne zaplatení

Od 1. januára platia v Rakúsku nové pravidlá zamerané proti mzdovému a sociálnemu dumpingu. Na základe zákona teraz objednávatelia stavebných prác ručia za to, že zhotovitelia a ich zamestnanci budú riadne platení podľa platných predpisov. Spolková krajina Burgenlandsko spolu s Hospodárskou komorou a Komorou práce teraz odštartovali kampaň, ktorá má novinky vysvetliť.
Ak si niekto napr. chce postaviť rodinný dom a najme si na to zahraničnú firmu, ako objednávateľ stavebných prác ručí za to, že robotníci budú riadne zaplatení. Toto ručenie platí len v prípade zahraničných firiem. „Ak tu niekto ponúka výkony, ktoré sú výrazne pod navrhovanými nákladmi od rakúskych firiem, môže sa stať, že objednávateľ ponesie dôsledky,“ hovorí predseda krajinskej vlády Hans Niessl.
Podľa jeho slov mzdový a sociálny dumping je v Rakúsku bežnou realitou. Firmy, ktoré ponúkajú svoje služby, sa nedržia kolektívnych zmlúv ani neplatia príslušné odvody. Situácia Burgenlandska je v porovnaní s ostatnými spolkovými krajinami oveľa komplikovanejšia, keďže susedí s tromi štátmi, kde minimálna mzda nedosahuje ani 400 eur.
Domáce firmy sa pre dumping zo susedných krajín dostávajú pod výrazný tlak vo forme nečestnej konkurencie. Kontroly u 469 domácich firiem v Burgenlandsku vlani odhalili dva podozrivé prípady a po preverení 1725 zamestnancov našli 34 nezrovnalostí. Pri kontrole 69 zahraničných firiem sa spomedzi 250 zamestnancov až v 134 prípadoch vyskytlo podozrenie na mzdový a sociálny dumping.
Krajinská Komora práce preto odporúča, aby sa každý záujemca o služby zahraničnej firmy vopred informoval, či ide o serióznu spoločnosť. Ak má pochybnosti, či má firma právo ponúkať v Rakúsku svoje služby, mal by sa obrátiť na Európske spotrebiteľské centrum.
V prípade výrazných cenových rozdielov medzi zahraničnou a domácou firmou, by mal každý objednávateľ spozornieť. Kampaň zároveň odporúča, aby sa za služby platilo až podľa postupu prác. Keď kvalita nezodpovedá dohode, alebo bude mať objednávateľ problémy pre mzdový dumping, je možné vymáhať peniaze späť.

Súvisiace články

Aktuálne správy