Zabudnite na osvedčené rady od Buffetta, už ho hravo dokážu poraziť roboti

, CNBC Foto: SITA/AP

Jedna z rád Warrena Buffetta pre bežného investora znie: zamerajte svoje dôchodkové portfólio na fond sledujúci index S&P 500. V porovnaní s robotickými portfóliami je však v takomto prípade zisk nižší.

V televízii CNBC kritizoval Buffetovu "priemernú radu" riaditeľ Betterment Jon Stein. Jeho firma sa zaoberá poskytovaním tzv. robo-advisor služieb, čo znamená automatického manažéra portfólia. Tento robotický manažér upravuje portfóliá investorov podľa naprogramovaného algoritmu. Stein tvrdí, že takto dokáže zabezpečiť lepší výnos ako investície do fondu indexu S&P 500. Hlavným dôvodom je optimalizácia daňových zmien.

"Buffettova stratégia už nefunguje, resp. lepšie povedané, už vám neprinesie to najlepšie zhodnotenie. S lepšou optimalizáciou sa dá pomerne ľahko dosiahnuť väčší výnos," komentoval Stein. V porovnaní stratégie "Proroka z Omahy" so stratégiou robotického manažéra portfólia, môže byť vďaka optimalizácii daní dosiahnutý rozdiel až 0,77 % ročne, v prospech tej druhej, dodal.

Výhodou oproti Buffettovej stratégie je tiež diverzifikácia robotického fondu. V portfóliu totiž figurujú aj medzinárodné akcie, dlhopisy, nehnuteľnosti a komodity. Robotický manažér pozná aj preferencie risku užívateľa, keď sa pri počiatočnom nastavení pýta na množstvo otázok, z ktorej neskôr vyhodnotí aký typ rizika je pre investora prirodzený.

Naopak nevýhodou sú pri tomto type investovania väčšie poplatky. To však nemení nič na tom, že aj ten najlepší svetový investor vždy nepozná tú najlepšiu cestu k zisku.

Súvisiace články

Aktuálne správy