Bežný účet platobnej bilancie bol v decembri v schodku vyše 400 mil. eur

Za decembrovým deficitom bežného účtu platobnej bilancie stojí zahraničný obchod, ktorého bilancia sa oproti novembru zhoršila o viac ako 460 mil. eur.

Bežný účet platobnej bilancie skončil v decembri vo výraznom schodku. Stojí za tým zhoršenie obchodnej bilancie, ktorá poslala bežný účet až do decembrového mínusu 426 mil. eur. V novembri pritom podľa predbežných údajov Národná banka Slovenska (NBS) evidovala minimálny prebytok 7 mil. eur. Kumulatívne za celý rok 2016 tak skončil bežný účet platobnej bilancie v deficite 489 mil. eur.

Samotná obchodná bilancia pritom v dvanástom mesiaci vlaňajška vykázala schodok na úrovni 211 mil. eur. Oproti novembru to znamenalo zhoršenie bilancie zahraničného obchodu až o 463 mil. eur. Hoci decembrový vývoz tovarov rástol medziročne solídnym tempom o 6,7 % na 5,297 mld. eur, dovozy oproti decembru 2015 vzrástli až o 6,9 % na 5,508 mld. eur.

Čísla ostatných zložiek bežného účtu platobnej bilancie sa oproti novembru výraznejšie nezmenili. Pri bilancii služieb dokonca centrálna banka evidovala rovnaký prebytok, ako v novembri, teda na úrovni 11 mil. eur. Schodok primárnych výnosov sa oproti novembru znížil o 19 mil. eur na 137 mil. eur a deficit sekundárnych výnosov medzimesačne klesol o 10 mil. eur na decembrových 90 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy