Menovú vojnu nechceme, ponúkame zmier

, ČTK Foto: SITA/AP

Čína nikdy nepoužila svoju menu ako nástroj na získanie výhody vo svetovom obchode a neusiluje sa ani o menovú vojnu. Uviedol to v piatok hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Lu Kchang. Reagoval tak na kritiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorého Peking oslabovaním svojej meny poškodzuje americké firmy a spotrebiteľov.

Trump počas volebnej kampane pohrozil, že označí Peking za manipulátora s menou a zavedie odvetné clá na čínsky tovar, aby znížil obchodný deficit Spojených štátov. Podľa čínskeho ministerstva zahraničia by sa však obchodné problémy medzi Čínou a USA mali riešiť prostredníctvom dialógu.

"Čína nikdy nepoužila a ani nepoužije menovú vojnu, aby získala výhody či dosiahla zvýšenie konkurencieschopnosti v obchode. Nemáme záujem viesť menovú vojnu. Z dlhodobého hľadiska to pre Čínu nie je výhodné," povedal hovorca Lu Kchang.

Guvernér amerického štátu Iowa Terry Branstad, ktorého chce Trump vymenovať za veľvyslanca v Číne, podľa čínskych médií uviedol, že sa bude usilovať o zvýšenie vzájomného obchodu, ktoré by bolo výhodné pre USA aj pre Čínu. "Chceme pokračovať v posilňovaní vzťahov a vo zvyšovaní obchodu medzi oboma krajinami," citovala Branstada agentúra Nová Čína. Branstad tiež poukázal na obrovský priestor pre nové čínske investície v USA.

Pred piatimi až desiatimi rokmi panoval všeobecný názor, že Čína drží hodnotu domácej meny na umelo nízkej úrovni, aby si zaistila obchodnú výhodu. V poslednom čase však mnoho ekonómov upozorňuje, že Peking sa naopak snaží svoju menu podporiť. Čínska centrálna banka už vynaložila zo svojich rezerv stovky miliárd dolárov, aby zastavila pokles čínskeho jüanu, za ktorým stojí odliv kapitálu do zahraničia vyvolaný neistotou ohľadom ekonomického vývoja. Napriek intervenciám centrálnej banky čínska mena vlani voči doláru oslabila o takmer sedem percent, najviac od roku 1994.

Súvisiace články

Aktuálne správy