Medzinárodné transakcie v dolároch: Životaschopnosť eurozóny vyvoláva otázniky

, The Telegraph;iDnes Foto: SITA/AP

Podľa čísel Banky pre medzinárodné vyrovnanie (BIS), teda centrálnej banky centrálnych bánk, objem medzinárodných transakcií v dolároch vzrástol v treťom štvrťroku minulého roka o 60 miliárd dolárov na 13,9 bilióna. Naopak podiel eura klesol o 160 miliárd dolárov na 8,1 bilióna dolárov zobchodovaných za rovnaké obdobie.

Americká mena si tak za prvých deväť mesiacov, za ktoré sú údaje k dispozícii, odhryzla s 28,2 bilióna dolárov viac ako polovicu z globálneho obchodného koláča. Euro je s 29 percentami druhé a japonský jen, cez ktorý pretiekli transakcie za 1,7 bilióna dolárov, tretí. Pritom ešte v roku 2012 bolo euro s kvartálnym podielom 11 biliónov dolárov najobľúbenejším platidlom finančníkov. Odvtedy ale jeho podiel strmo klesá.

Z polovice za to môže slabnúci kurz európskej meny voči doláru, kvôli ktorému sa objem finančných transakcií javí menší.
Z druhej polovice si za horšiu bilanciu môže Európa sama.

Dlhodobo nízky rast eurozóny predstavuje pre investorov rizikovejšie finančné prostredie. Euro navyše zaťažuje povesť platidla, ktoré používa na strane jednej problémami zaťažená ekonomika Grécka a na strane druhej, silné Nemecko.

Rastúca podpora antieurópských politikov navyše živí obavy z toho, že euro sa v extrémnych situáciách ako jednotná mena neosvedčí a zanikne. "Čiastočne je to dôsledok dlhovej krízy. Neeurópski investori majú v otázke životaschopnosti eurozóny mnoho otáznikov," uviedol hlavný európsky ekonóm americkej investičnej banky Jeffreis Group pre britský denník The Telegraph.

Veľkú guľu na nohe eura predstavuje zlý stav európskych bánk, ktoré sa na rozdiel od tých amerických nedokázali z bankovej krízy v roku 2008 celkom spamätať . Pod drobnohľadom investorov a finančníkov zostávajú najmä talianske banky na čele s Monte dei Paschi, ktorú musela z finančných problémov dostávať tamojší vláda. Podobný osud môže čakať aj jednu z najväčšej finančných inštitúcií v Portugalsku, Novo Bancu, ktorá má teraz päť mesiacov na riešenie hroziaceho krachu. Hovorí sa aj o možnom znárodnení banky, čo eurozóne na vierohodnosti nijak nepridá.

Európske banky navyše po finančnej kríze zaujali stratégiu, v rámci ktorej požičiavajú primárne doma. Tým sa objem medzinárodných transakcií eura ešte znižuje. Niektorí ekonómovia preto presadzujú bankovú úniu, ktorá by nastavila európskym bankám jednotné pravidlá pre požičiavanie a zatraktívnila by euro ako preferenčné transakčné platidlo. Iní naopak tvrdia, že európske banky sú príliš zviazané reguláciami, čo euru bráni v dobývaní medzinárodných menových vôd.

Súvisiace články

Aktuálne správy