Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny dosiahol v novembri rekord

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny vlani v novembri vzrástol na novú rekordnú úroveň, najvyššiu od vzniku menového bloku. Informovala o tom dnes Európska centrálna banka (ECB).
Podľa ECB sa prebytok bežného účtu v regióne, ktorý platí eurom, po očistení od sezónnych vplyvov, v novembri 2016 vyšplhal na 36,1 miliardy eur z októbrových 28,3 miliardy eur a je najvyšší od vytvorenia eurozóny.
Prebytok v obchode s tovarom sa v sledovanom mesiaci zvýšil na 30,9 miliardy eur z 25,9 miliardy eur. Ale kladné saldo v bilancii služieb naopak kleslo na 4,8 miliardy z 8,9 miliardy eur v októbri.
A zároveň, prebytok účtu primárnych príjmov v novembri prudko vzrástol na 12,1 miliardy eur zo 6,3 miliardy eur. Naproti tomu deficit účtu sekundárnych príjmov klesol na 11,7 miliardy eur z 12,9 miliardy mesiac predtým.
Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi menovou úniou a inými krajinami.

Súvisiace články

Aktuálne správy