Pre sporiteľov nebude nový rok prínosným, úroky zostanú pod infláciou

Sporitelia sa v roku 2017 nemajú tešiť na zlepšenie situácie v prípade bankových úspor. "Môže to byť pre malých sporiteľov najhorší rok za dlhé obdobie," pre denník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung to uviedol prezident špičkového nemeckého ekonomického ústavu ifo Clemens Fuest.

Sporitelia sa v roku 2017 nemajú tešiť na zlepšenie situácie v prípade bankových úspor. „Môže to byť pre malých sporiteľov najhorší rok za dlhé obdobie,“ pre denník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung to uviedol prezident špičkového nemeckého ekonomického ústavu ifo Clemens Fuest.
Inflácia spotrebiteľských cien podľa neho v Nemecku dosiahne 1,5 %, ale úroky z úspor zostanú pod jej úrovňou. „To znamená, že majetok občanov sa znehodnotí v rozsahu, aký sa už dávno nezaznamenal,“ pokračoval ekonóm.
Fuest tvrdí, že po brexite a odchode viacerých bánk z Londýna dedičstvo po ňom neprevezmú ani Paríž, ani Frankfurt nad Mohanom.
Fuest od spolkového ministra financií Wolfganga Schäubleho očakáva, že v čase silného rastu ekonomiky a nízkej nezamestnanosti by mal byť rozpočtový prebytok spolkovej vlády podstatne vyšší, než sa teraz dosahuje. Minister veľmi neprispel k jeho vzostupu znižovaním štátnych výdavkov. „Jeho zásluha spočíva v tom, že ich nemíňa ešte viac,“ uzavrel ministrovu kritiku Fuest.

Súvisiace články

Aktuálne správy