Počet žiadostí o výpis z účtu poistenca VšZP rastie

Od januára do novembra poisťovňa zaregistrovala viac ako 44 tisíc žiadostí, z toho cez 38 tisíc podali poistenci elektronicky.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zaznamenala v tomto roku opäť vyšší záujem poistencov o kontrolu svojich osobných účtov. „Len za prvých 11 mesiacov tohto roka stúpol počet žiadostí o výpis z účtu poistenca v porovnaní s minulým rokom o takmer 10 tisíc,“ informovala zdravotná poisťovňa.
Od januára do novembra VšZP zaregistrovala viac ako 44 tisíc žiadostí, z toho viac ako 38 tisíc podali poistenci elektronicky. Najčastejšie o výpis z účtu poistenca žiadali poistenci v Bratislavskom kraji a naopak, najmenej, poistenci v Žilinskom kraji. Aj v tomto roku poistenci pri kontrole svojich osobných účtov zistili viaceré nezrovnalosti, ktoré následne preverili revízni lekári zdravotnej poisťovne.
„Približne 30 percent podnetov, ktoré nám poistenci poslali na základe kontroly svojho osobného účtu, bolo opodstatnených,“ priblížila Beata Havelková, vedúca odboru zdravotného a revízneho VšZP. Poistenci sú tak podľa nej dôležitými spojencami zdravotnej poisťovne pri odhaľovaní fiktívnej zdravotnej starostlivosti, čiže starostlivosti, ktorá pacientovi nebola poskytnutá, ale poisťovňa ju lekárovi zaplatila.
„V tomto roku sme napríklad vďaka nášmu poistencovi odhalili podvod u lekára-špecialistu, ktorý fiktívne predpísal lieky v celkovej hodnote viac ako 50 tisíc eur. Ďalší lekár nám vyfakturoval fiktívne poskytnutú zdravotnú starostlivosť v hodnote 89 tisíc eur, v tomto prípade zvažujeme aj trestné stíhanie,“ dodala Havelková.
Vo výpise z osobného účtu nájde poistenec podrobné informácie o zdravotnej starostlivosti, ktorú za neho poisťovňa uhradila. Výpis z osobného účtu môže poistenec získať bezplatne cez internet prostredníctvom ePobočky. Ďalšou možnosťou je požiadať o výpis z účtu osobne v pobočke alebo písomne. Požiadať je možné o úplný alebo čiastočný výpis – v čiastočnom výpise sú údaje za niektorú oblasť, teda napríklad údaje za lieky, či o poskytnutých zdravotných výkonoch. Podľa platnej legislatívy je poplatok za vydanie papierového výpisu z účtu poistenca 0,66 eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy