Slabý výkon: Kvôli zlému spánku stráca ekonomika miliardy ročne

, quartz Foto: thinkstock

Desiatky rokov výskumu už máme za sebou pri hľadaní odpovede na otázku, prečo spíme. Niektorí si myslia, že nám to pomáha zbaviť sa odpadu, ktorý sa hromadí v mozgu počas hodín bdenia. Iní si myslia, že je to čas potrebný na ukladanie toho, čo sme sa naučili počas dňa. Všetky štúdie majú ale niečo spoločné.

Zhodnú sa v tom, že pracujúca populácia, ktorá si dožičí dobrý spánok je pre prosperujúcu ekonomiku životne dôležitá.

Podľa nových odhadov výskumnej firmy RAND, ekonomické náklady nevyspatých zamestnancov dosahujú miliardy dolárov v krajinách ako je Veľká Británia, USA, Kanada, Nemecko a Japonsko.

RAND odhaduje, že nedostatočný spánok môže stáť americkú ekonomiku 1,2 milióna pracovných dní v roku, čo predstavuje  411 miliárd dolárov, alebo 2,28 % HDP. V prípade Japonska je to 600 000 pracovných dní v roku, s nákladmi na úrovni 138 miliárd dolárov, teda 2,92 % jej HDP. Veľká Británia a Nemecko by mohli strácať okolo 50, resp.  60 miliárd dolárov  za asi 200 000 pracovných dní v roku. Kanadu stojí nedostatok spánku 21,4 miliárd dolárov, 80 000 pracovných dní.

Čísla sú privysoké a výskum je zaujímavý v tom, že sa snaží prísť na to, aký vplyv má nedostatok spánku na produktivitu na pracovisku. Štúdia má ale nedostatky. Tieto odhady sú založené na extrapolácii údajov z Britain’s Healthiest Workplace, ktorý požiadal spoločnosti, aby sa dobrovoľne zúčastnili prieskumu ohľadne správania sa a zdravia zamestnancov. Získali 62 000 respondentov, ale RAND uznáva, že stredne veľké podniky a finančný sektor majú väčšinové zastúpenie v použitej vzorke.

Ďalšou otázkou je, akú má analýza RAND výpovednú hodnotu pokiaľ ide o iné krajiny ako Veľká Británia. Keď Britain’s Healthiest Workplace odhalil, koľko hodín spánku Britom chýba, porovnali tieto údaje s údajmi štúdie National Sleep Foundation z roku 2013, ktorá zozbierala výsledky v piatich krajinách: Veľkej Británii, USA, Nemecku, Kanade a Japonsku. Týmto spôsobom RAND prišla s odhadmi pre USA, Nemecko, Kanadu a Japonsko. Takéto uľahčenie ale pravdepodobne nedokáže zabezpečiť skutočne reprezentatívne výsledky.

Nakoniec treba ešte pripomenúť, že odhady sú založené na sebahodnotení. Prieskumy ako RAND preto nepredstavujú spoľahlivý spôsob zberu a správy údajov, pretože respondenti "pravdepodobne vedome, alebo nevedome uvedú inú odpoveď ako je realita." Preto takto zovšeobecňované výsledky pre celú populáciu je potrebné brať s dostatočným odstupom.

Keď sa však takýto výskum objaví s odkazom, že by sme potrebovali kvalitnejší oddych, nemali by sme ho úplne ignorovať. Základom je pohyb, spať a jesť v pravidelných intervaloch, vyhýbať sa priveľkej konzumácii alkoholu, a sledovaniu televíznych programov do neskorých nočných hodín. Koľko hodín by ste mali spať každú noc? Výskumy naznačujú, že priemerná potreba u dospelých je niekde medzi siedmimi a deviatimi hodinami, ale neraz je lepšie to individuálne, čo je pre vás potrebné minimum.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy