Úspešný fond zarába už 28 rokov: Tajomný stroj na výrobu peňazí ovládajú vedci

, bloomberg;institutionalinvestorsalpha Foto: SITA/AP

Asi šesťdesiat míľ východne od Wall Street, tam, kde sa oddeľuje Long Island Sound od Conscience Bay, sa rozpína Old Field. Miestni ale oblasti nehovoria inak ako Renaissance Riviera. Medzi najbohatších obyvateľov tejto oblasti patria tí, ktorí pracujú pre kvantitatívny heddžový fond Renaissance Technologies, pre Medallion Fund, najvýnosnejší fond súčasnosti.

Zo zhruba 300 zamestnancov Renaissance má titul PhD asi 90. Legendárny fond, preslávený tajnostkárstvom, za ostatných 28 rokov vyprodukoval zisk asi 55 miliárd dolárov, píše agentúra Bloomberg. To je asi o 10 miliárd dolárov lepší výkon než fondy miliardárov Raya Dalia a Georgea Sorosa. Ba čo viac, dokázal to v kratšom čase a s menším počtom spravovaných aktív. Fond takmer nikdy neprišiel o peniaze. Najväčší prepad predstavoval pol percenta za päťročné obdobie.

"Renaissance je komerčná verzia projektu Manhattan," hovorí Andrew Lo, profesor financií na Sloan School of Management MIT a predseda AlphaSimplex, kvantovej výskumnej firmy. Lo patrí k učencom Jima Simonsa, 78-ročného matematika, zakladateľa Renaissance v roku 1982, ktorému sa podarilo dať toľko vedcov dohromady. "Sú vrcholom kvantového investovania. Nikto iný nie je tak blízko."

Zľava James Simons a Jeff Bezos
Málo firiem je predmetom toľkej fascinácie, povestí či špekulácií, ako táto. Každý už počul o Renaissance, ale takmer nikto nevie, čo sa odohráva vo vnútri firmy. Spoločnosť prevádzkuje aj tri hedžové fondy, otvorené pre investorov z vonka, v rámci ktorých dohliada asi na 26 miliárd dolárov, aj keď ich výkon je menej dramatický než Medallion Fund. Okrem Simonsa, ktorý odišiel do dôchodku v roku 2009 a sústredí sa už len na filantropické ciele, je relatívne málo informácií o tejto malej skupine vedcov, ktorých majetok je väčší ako hrubý domáci produkt mnohých krajín, a čoraz viac ovplyvňuje americkú politiku. Majitelia a manažéri Renaissance sa dlhodobo odmietajú vyjadrovať, výsledný obraz sa teda vytvára výhradne na základe rozhovorov s ľuďmi, ktorí fond poznajú, ktorí s ním pracovali, alebo boli ich konkurentmi.

Renaissance je jedinečný fond pokiaľ ide o ľudský kapitál a výstrednosť členov. Peter Brown, ktorý dnes stojí na čele firmy, zvyčajne spí na vyklápacej posteli vo svojej kancelárii. Jeho náprotivok, Robert Mercer, zriedkakedy prehovorí, na zasadnutiach zaryto mlčí. Slovné prestrelky prenecháva iným. Samozrejme aj ostatní zamestnanci sa stránia konfliktných situácii, hoci je známy prípad, kedy sa v tomto vysoko ziskovom podnikaní dokázal v rebríčku posunúť istý ruský vedec práve v rámci boja starej a novej gardy.

Pre ľudí z vonkajšieho prostredia je nevysvetleným tajomstvom, ako dokázal Medallion Fund, dosiahnuť ročný výnos takmer 80 percent pred zaplatením poplatkov. "Aj po všetkých tých rokoch sa im úspešne darí poraziť svojich imitátorov," hovorí Philippe Bonnefoy, bývalý investor fondu, ktorý neskôr spoluzaložil Eleuthera Capital, kvantitatívnu makro firmu vo Švajčiarsku. Konkurencia sa snažila určiť niektoré pravdepodobné príčiny úspechu fondu. Medzi ne patria napríklad počítače. Renaissance používa jedny z najvýkonnejších. Zamestnanci majú k dispozícii viac lepších dát. Odhalia viac signálov, na základe ktorých dokážu modelovať svoje predpovede a majú lepšie modely pre alokáciu kapitálu. Venujú zvýšenú pozornosť nákladovosti obchodov a tomu, ako ich vlastné obchodovanie vytvára pohyby na trhoch.

Ale časom sa výpočtový výkon stáva čoraz lacnejším. Ak konkurencia vylepší svoje zručnosti, dokáže Medallion Fund aj naďalej raziť peniaze spôsobom ako doteraz?

Kvantové investovanie vyzerá ako záchranca investorov sklamaných tým, ako obyčajní smrteľníci spravovali ich peniaze. V roku 2016 klienti vložili 21 miliárd dolárov do kvantových hedžových fondov, z toho 60 miliárd pochádzalo od tých, ktorí sa zaoberali iným druhom obchodovania. Za pozoruhodný sa dá považovať rast fondu Two Sigma, ktorý v časoch finančnej krízy spravoval okolo 5 miliárd dolárov, dnes je to okolo 37 miliárd. Dokonca aj staromódni obchodníci, ako Paul Tudor Jones a Steve Cohen, pridávajú do svojich radov počítačových odborníkov v nádeji, že im to pomôže pri zvyšovaní výnosov.

Paul Tudor Jones (vľavo)

Kvantové počítače dokážu rýchlo nájsť v určitých systémoch stropy a dná. Klasický algoritmus by musel prebrať jednotlivé riešenia alebo by musel sledovať rastúcu funkciu, kde ale hrozí, že nenájde globálne maximum, ale uviazne v blízkom lokálnom maxime. Odhaduje sa, že zákazníka vyjde kvantový počítač približne na 10-15 miliónov dolárov, k tomu je nutné pripočítať nemalé náklady na prevádzku systému pri teplote blížiacej sa absolútnej nule. 

Vzostup fondov využívajúcich kvantové technológie sa dá považovať za súčasť evolučného posunu na Wall Street. Technológie dnes už tvoria oveľa väčšiu časť investičného procesu než kedykoľvek predtým. Potvrdzujú to aj pracovné ponuky najväčších hedžových fondov, prostredníctvom ktorých sa do svojho tímu snažia zlanáriť programátorov a IT špecialistov. Najväčší hedžový fond sveta Bridgewater Associates nedávno zamestnal technologického veterána Jona Rubinsteina, ten 16 rokov pracoval pre Steva Jobsa. Rubinstein má pomôcť rozšíriť tzv. systematické rozhodovanie v investovaní.

Manažéri hedžových fondov dokážu zarobiť peniaze spôsobom, ako nik iný. David Siegel, expert na umelú inteligenciu z fondu Two Sigma predpovedal, že prevádzkovatelia počítačového investovania budú jedného dňa vládnuť trhom.Dokáže ešte obchodník, ktorý sa pohybuje na tom istom trhu ako vyštudovaní matematici, kvantové fondy alebo obrovské inštitúcie, nastúpiť do konkurenčného boja s profesionálnymi obchodníkmi? V investičnom svete už ľudská myseľ nemá čo ponúknuť, nie je na tom lepšie než pred 100 rokmi, a dnes je už veľmi ťažké za použitia tradičných metód žonglovať v rámci informácií o globálnej ekonomike. "Nakoniec príde čas, že už žiaden ľudský investičný manažér nebude schopný poraziť počítač," povedal pred časom Siegel. Zdá sa, že ním načrtnutá budúcnosť sa  už stala skutočnosťou. Tento rok polovicu z 25 najlepšie zarábajúcich manažérov hedžových fondov tvoria používatelia počítačového investovania. Až šesti z top ôsmich sú považovaní za kvantových manažérov spoliehajúcich sa na sofistikované počítačové programy. Pre porovnanie, v roku 2002 to boli iba dvaja z celého rebríčka, vrátane renesancie Renaissance Technologies.

 


Desať TOP manažérov hedžových fondov za rok 2015

1. Kenneth Griffin (Citadel) 1,7 miliardy dolárov

1. James Simons (Renaissance Technologies) 1,7 miliardy dolárov

3. Raymond Dalio (Bridgewater Associates) 1,4 miliardy dolárov

3. David Tepper (Appaloosa Management)  1,4 miliardy dolárov

5. Israel (Izzy) Englander (Millennium Management) 1,15 miliardy dolárov

6. David Shaw (D.E. Shaw Group) 750 miliónov dolárov

7. John Overdeck (Two Sigma Investments) 500 miliónov dolárov

7. David Siegel (Two Sigma Investments) 500 miliónov dolárov

9. O. Andreas Halvorsen (Viking Global Investors) 370 miliónov dolárov

10. Christopher Hohn (The Childen's Investment Fund Management) 300 miliónov dolárov

10. Joseph Edelman (Perceptive Advisors) 300 miliónov dolárov


 

Súvisiace články

Aktuálne správy