Trumpova agenda: Analytici sú presvedčení, že prevažná väčšina rizík je už na trhu zohľadnená

, A Wealth of Common Sense;J&T Banka Foto: TASR/AP

Reakcie trhov na víťazstvo republikána Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách boli rozporuplné. Akcie sa mali podľa predikcií výrazne prepadnúť, namiesto toho však index Dow vo štvrtok posunul svoje maximá. Čo to pre investorov znamená?

Pred voľbami sa to v médiách len hemžilo vyjadreniami o možnom prepade trhov a nadchádzajúcej recesii, ale zatiaľ to vyzerá inak. A aj keď podobné scenáre nemožno vylúčiť a volatilita sa v najbližších týždňoch a mesiacoch ešte môže ukázať v plnom svetle, nemožno vylúčiť ani úplne iný, pre mnohých prekvapujúci scenár.

Americké akcie majú za sebou svoj najlepší týždenný výkon za ostatných 5 rokov. Stalo sa tak po prekvapivom víťazstve Donalda Trumpa v prezidentských voľbách. Pozitívnu náladu podporil aj index spotrebiteľskej dôvery podľa University of Michigan, ktorý v novembri predbežne vzrástol z 87,2b. na 91,6b. pri očakávanom raste na 87,9b.

Výnosy dlhopisov rastú, najmä tých s dlhšou splatnosťou. Investori očakávajú, že Trumpova agenda bude rastovo orientovaná. Investori pozitívne hodnotia predpokladané znižovanie daní a tiež možné deregulovanie niektorých odvetví. Sektor zdravotníctva podporuje úľava, že zrejme nepríde regulácia cien, banky dúfajú v miernejšiu reguláciu. Za problém dnes finančný sektor považuje najmä anti-trustovú reguláciu, ktorá znemožňuje niektoré fúzie či akvizície. Podobným problémom je zavádzanie nových pravidiel, ktoré oberajú banky o zisk. To sa prejavilo aj v bonusoch na Wall Street, tie klesajú už tretí rok za sebou. Môže za to nižšia aktivity fúzií a akvizícií, nižšie objemy obchodovania a slabé zisky hedžových fondov. Konzultantská spoločnosť Johnson Associates očakáva pokles v tomto roku o päť až desať percent.

Trump často hovoril o veľkých investíciách do infraštruktúry, sľuboval daňové škrty a nebojí sa veľkých rozpočtových škrtov. Ak by k tomu skutočne došlo, mohli by sme sa dočkať rýchleho rastu firemných ziskov a vyššej inflácie. V takom prípade by sme mohli byť svedkami výrazného posunu v preferenciách investorov, čo by mohlo viesť až k nafúknutiu bubliny. Keď teda skutočne dôjde ku spomínaným investíciám do infraštruktúry a inflácie začne rásť, dôjde k zvyšovaniu sadzieb, dlhopisy začnú strácať a peniaze z dlhopisových fondov sa začnú premiestňovať do fondov akciových. Ďalšou možnosťou je samozrejme hotovosť, ale história hovorí, že pravdepodobnejším scenárom je presun peňazí z dlhopisov do akcií. Už tak drahé akcie sa tak v ocenenie presunú do teritória bubliny, o ktorej sa už tak dlho hovorí.

Analytici tvrdia, že investori by sa po voľbách nemali zameriavať len na to, čo môže priniesť Trump, ale aj republikánsky Kongres a Snemovňa reprezentantov. Jeden zvolený prezident alebo politická strana nekontrolujú, a ani nemôžu kontrolovať tak komplexné systémy, ako je ekonomika USA alebo svetové finančné trhy. Ovplyvniť ich ale dokáže. "Protekcionismus v USA povedie k rastu cien. Ak obmedzíte lacný dovoz, musí sa to v cenách prejaviť,“ tvrdí Michael Hasenstab, výkonný viceprezident a investičný riaditeľ Templeton Global Macro. „Predpoklad zvyšovania úrokových sadzieb Fed-u, ktoré Trumpovo víťazstvo živí, ovplyvňuje aj meny. Jen výrazne oslabil k doláru.“

Predpokladá sa, že Trump prinesie tlak na rast cien, čo je dôležitý faktor pre Fed. Stanley Fischer z Fedu opäť povedal, že centrálna banka je blízko splnenia oboch svojich mandátov (zamestnanosť a inflácia) a dôvod pre odstraňovanie menovej akomodácie je "dosť silný". Do popredia sa tak dostalo možné skoré utiahnutie menovej politiky Fedom, čo znižuje atraktivitu relatívne bohato nacenených akciových titulov.

Veľkou témou Trumpa sú imigranti. Ak by z USA odišli všetci prisťahovalci, výrazne by to zasiahlo americký HDP. Uzavretie dohody o TTIP za Trumpovej administratívy je veľmi nepravdepodobné.

Čína môže byť Trumpovými krokmi zasiahnutá veľmi negatívne, na vývoze do Spojených štátov je závislá. Čínsky obchod prudko rastie, globálny obchod ale klesá a klesal by za akéhokoľvek rozloženia politických síl v USA, zhodnú sa analytici. S rastúcou vlnou protekcionizmu budú pre firmy z Číny fúzie a akvizície v západnom svete čoraz zložitejšie. Čína sa bude musieť viac zamerať na domáci dopyt.

Trumpom avizované investície do infraštruktúry sú priaznivé pre trh komodít. To môže podporovať komoditné krajiny. Zlato výrazne strácalo a posunulo sa na päťmesačné minimá v reakcii na rast výnosov na dlhopisových trhoch a rast presvedčenia trhov, že vyššie inflačné tlaky v Spojených štátoch budú viesť k sérii zvyšovania sadzieb Fedom v nasledujúcich kvartáloch.

Ropa klesala po tom, ako októbrové štatistiky OPECu ukázali na ďalší rast jej produkcie. Trhy sú tak čoraz viac skeptické, že by mohlo dôjsť k dohode medzi členskými štátmi združenia ohľadne obmedzenia produkcie.

Európske akciové trhy končili v piatok v stratách, keď opadol optimizmus z očakávania znižovania daní, deregulácii a fiškálnych stimulov. Akcie tlačil dole pokles cien komodít a rast výnosov na dlhopisových trhoch.

„V prostredí súčasnej neistoty odporúčam investovať na základe dobrej fundamentálnej analýzy a diverzifikovať,“ radí Edward D. Perks, výkonný viceprezident a investičný riaditeľ Franklin Templeton Equity. Neistota na trhoch, podľa analytikov Franklin Templeton Investments, nahráva aktívnemu portfóliomanažmentu.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy