AKUALIZOVANÉ: Trhy sa obávajú neriadenej strely, investori volia bezpečné prístavy

, patria;KB;ČS;BI;E15 Foto: SITA/AP

Novým prezidentom Spojených štátov bude Donald Trump. Jeho víťazstvo prináša na finančné trhy značnú neistotu a s tým aj zvýšenú volatilitu. Investori utekajú do bezpečných aktív, medzi ktoré ale tentoraz americký dolár patriť nebude.

V priebehu kampane sa Trump profiloval ako protekcionistický kandidát, ostro sa postavil proti imigrácii. Z jeho ekonomických priorít stojí za poznamenanie, že chce znížiť korporátne dane, zrušiť niektoré obchodné dohody a dramaticky zvýšiť investície do infraštruktúry. Trhy preferovali víťazstvo Clintonovej, ktorej politiku považovali za menej impulzívnu a viac predvídateľnú. Nervozitu môže vyvolávať aj neistota ohľadom Trumpovej zahraničnej politiky, ktorá má byť aj napriek sľúbenému zvýšeniu rozpočtu obrany menej intervenčná.

Trhy reagovali na vývoj udalostí po celú noc. Mexické peso, barometer šancí Trumpa na víťazstvo, sa začalo prepadať už okolo pol druhej ráno, keď začali prichádzať  prvé "exit polls" s priaznivými prognózami pre republikánskeho kandidáta. Mena južného suseda Spojených štátov strácala okolo šiestej hodiny rannej oproti doláru až 13 percenta, čo sú historické minimá. Od vtedy sa ale straty znížili.

Dolár sa cez noc prepadol na všetkých hlavných menových pároch, o 1,69 percenta s eurom a o 2,60 percenta na páre s japonským jenom. Investori "utekali" tiež k tradičnému "bezpečnému prístavu" – švajčiarskemu franku, ktorý oproti doláru posilnil o 1,40 percenta. Záujem bude aj o spoločnú európsku menu a japonský jen.

Dariť by sa mohlo dlhopisom vyspelých krajín a zlatu. Víťazstvo prostorekého republikána v amerických prezidentských voľbách zaručilo zlatu krátkodobú rally. V noci na dnes zdražovalo až o dramatických 52 dolárov na uncu. Je to zatiaľ najviac od podobného šoku, ktorý nastal po britskom hlasovaní o Brexite. Môže za to Trumpovo vedenie v noci na dnes, ktoré vyvolalo útek investorov do bezpečných prístavov. V určitom okamihu sa zlato obchodovalo až za 1 337,4 dolára za uncu, v európskom obchodovaní sa dopoludnia vrátilo pod 1300 dolárov za uncu. Stále však bolo v zisku približne 1,8 %.

So zlatom sa zviezli aj akcie ťažiarov drahých kovov. Akcie najväčšieho austrálskeho producenta stúpli v Sydney až o 11 percent. Ťažobné skupiny Zijin Mining Group rástli v Hongkongu o viac ako 7 percent a pozadu nezostali ani ťažiari drahých kovov obchodovaní v Európe. Akcie Glencore v Londýne rástli o viac ako 4 percentá.

Na americký dolár nepriaznivo dopadá nevypočítateľnosť možného nového prezidenta. Aby Fed upokojil situáciu na trhu, pravdepodobne odloží decembrové zvýšenie sadzieb a príde s viac holubičou politikou. Budúci rok by však naopak zvolenie Donalda Trumpa otváralo priestor pre výraznejšie zvyšovanie sadzieb. Dôvodom sú daňové zmeny, ktoré Trump navrhuje. Tie by mali viesť k vyššiemu rastu HDP o 0,5 percentuálneho bodu v rokoch 2017-2018 a predpokladanú recesiu v rokoch 2018-2019 o pol roka odsunúť.

Ázijské akciové trhy sa prepadli, hlavne japonský Nikkei 225, ktorý uzavrel so stratou 5,36 percenta na 16 251,54 bodu.

Futures na americké trhy tiež krvácali, index S&P 500 strácal okolo šiestej hodine rannej 5 percent. Okolo ôsmej hodiny však znížili straty na -3,5 percenta.


 

Najviac negatívne dopady Trumpovho víťazstva pocítia rozvíjajúce sa trhy, predovšetkým tie krajiny, ktoré sú pre USA významnými obchodnými partnermi. Medzi tie patrí napríklad Kanada, Mexiko, Južná Kórea, Taiwan, Írsko a Čína. V prípade zavedenia vysokých ciel a protekcionizmu by tieto krajiny trpeli najviac.

Z dlhodobého hľadiska ochranárska politika, ktorú Trump navrhuje, predstavuje riziko spomalenia nielen pre Spojené štáty, ale aj pre celú globálnu ekonomiku. Otázkou je, nakoľko zostane len pri predvolebných sľubov a nakoľko tieto sľuby premenia v reálne kroky.

Odliv peňazí z rizikových aktív do tých bezpečných ako sú štátne dlhopisy je viditeľný predovšetkým v USA. Krátkodobé americké dlhopisy zaznamenali výrazný rast cien, a ich výnosy tak klesli na viac ako mesačné minimum. Okrem hľadania bezpečného prístavu za tým stojí aj výrazný pokles pravdepodobnosti, že americká centrálna banka na svojom decembrovom zasadnutí zvýši úrokové sadzby. Výnosy dlhopisov s dlhšou splatnosťou klesajú menej. Dôvodom sú zrejme dva protichodné faktory. Jedným je útek investorov do bezpečných aktív, druhým je ale očakávaná politika Donalda Trumpa. Daňové škrty by mali viesť k rastu deficitov federálneho rozpočtu, a tak aj k nárastu dlhu. Porastie preto ponuka amerických štátnych dlhopisov, a tak na dlhom konci výnosovej krivky ich výnosy toľko nerastú.

Neistota a volatility na trhoch, to je prebúdzajúca sa Európa, ktorá sa ocitá v šoku pri pohľade na Trumpovo víťazstvo. Všetky hlavné indexy kontinentu sa prepadli o viac ako 2 % krátko po ôsmej hodine rannej. Poklesy vidíme aj na európskych trhoch. napríklad pri výnosoch nemeckých štátnych bondov. 

Európske indexy sa od otvorenia trhu začínajú vracať späť k utorkovým zatváracím hodnotám. Je to dané pravdepodobne uzatváraním krátkodobých pozícií špekulantov, analytici predpokladajú, že s otvorením amerických trhov by sa mali pravdepodobne prepady akcií znovu objaviť.

Na zvolenie Trumpa reaguje aj cena Bitcoinu. Kryptomena posilnila až o 4,07 % na 738,33 dolára.

Prepad akcií nasledujú komodity na čele s ropou. Podobný scenár nie je neobvyklý, za ostatný rok sme boli jeho svedkami pri globálnych rizikách v podobe Brexitu, obáv o zdravie čínskeho hospodárstva či pri gréckom referende.

Prvotné reakcie s odstupom času vystrieda obdobie vyhodnocovania skutočných vplyvov Trumpovej  politiky. Úspešná implementácia jeho predvolebných sľubov by mohla významne zamiešať kartami v rade kľúčových sektorov. V prípade spätného zavedenia protiíránských sankcií by cena ropy zamierila hore. Práve Irán totiž predstavuje kľúčovú hrozbu pre prezásobený trh, najmä kvôli svojim nízkym ťažobnom nákladom a dlhotrvajúcemu výpadku príjmov z predaja ropy, ktorý zvyšuje jeho súčasný produkčný apetít. Z rastu ceny komodity by mali najväčší úžitok ťažiari či dodávatelia kapitálového vybavenia pre ropný priemysel. Z obmedzenia ekologických regulácií a prelomenia ťažobných limitov by profitovali hlavne uhoľné elektrárne.

Uvoľnenie prísnych regulačných podmienok by uvítal finančný sektor. Reguláciou dochádza k obmedzeniu veľkej časti výnosných aktivít finančného sektora, napríklad v oblasti obchodovania na finančných trhoch. Pre profitabilitu bánk, ktorá sa odráža v ocenení ich akcií, by to bola pozitívna správa.

Trumpova inklinácia k posilneniu zbrojného arzenálu predstavuje podporný faktor pre "vojenské" akciové tituly. Ich hospodárenie je často zásadne ovplyvnené vládnymi zákazkami, ktorých objem by mohol významne narásť.

Prípadné obmedzenia štátnej podpory či úplné zrušenie zdravotníckej reformy Obamacare by zasiahli najmä súkromných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Trump na rozdiel od svojej konkurentky nevystupuje tak ostro proti cenám liekov od farmaceutických koncernov. Na druhej strane navrhuje povolenie dovozu lacných zahraničných liečiv, čo by pre akcie samotných výrobcov v USA nebola dobrá správa. To by ale mohlo byť vyvážené zrušením Obamom zavedených daní dopadajúcich na zdravotnícky priemysel.

Farmaceutické spoločnosti v priemere posilňujú o takmer štyri percentá. Najvyššie sa pohybujú akcie Novo Nordisk so ziskom 7,6 %, Shire, ktorá rastie o 7,5 % alebo Novartis a Sanofi, ktorých akcie pridávajú 4,9 % a 3,1 %.


 

Portfólio manažér Fidelity International Angel Agudo sa domnieva, že po počiatočnej reakcii nebude mať víťazstvo Trumpa na správanie sa trhov v dlhodobom horizonte vplyv. Trump je však podľa jeho názoru všeobecne vnímaný ako človek, ktorého kroky by mohli spôsobiť politickú neistotu. Globálny finančný trh preto čaká výrazný rast rozkolísanosti a presun investorov k bezpečnejším aktívam.

Pokiaľ by malo byť zvolenie Donalda Trumpa v dlhšom horizonte negatívny pre akciový trh, budú to skôr neamerické akcie. Pre americké akcie sa Trump môže nakoniec ukázať ako lepšia voľba ako Clintonová vďaka celému radu stimulov ako sú napríklad nižšie dane. Trump tak dokáže aj napriek niektorým predvolebným vyhláseniam, s podporou Kongresu, zvýšiť investičnú atraktivitu Spojených štátov.

Súvisiace články

Aktuálne správy