Zisk automobilky Nissan v uplynulom kvartáli klesol

Zisk japonskej automobilky Nissan Motor Co v jej druhom účtovnom kvartáli klesol o 15 % na 146 mld. JPY. Spoločnosť však zopakovala, že za celý účtovný rok do konca marca 2017 očakáva zisk na úrovni 525 mld. JPY.

Zisk japonskej automobilky Nissan Motor Co v jej druhom účtovnom kvartáli klesol o 15 % na 146 mld. JPY. Silné predaje v Číne a USA totiž nedokázali kompenzovať oslabený dopyt v Japonsku. Spoločnosť tiež čelila negatívnym kurzovým vplyvom, keď silnejší japonský jen okresal jej zisky na zahraničných trhoch. Tržby automobilky v sledovanom období klesli o 12 % na 2,67 bilióna JPY. Za šesť mesiacov do konca septembra Nissan podľa zverejnených informácií celosvetovo predal 2,6 mil. áut. Nissan tiež potvrdil svoj výhľad na celý finančný rok, v ktorom očakáva zisk 525 mld. JPY. Predaje majú v účtovnom roku do konca marca 2017 vzrásť o 3 % na 5,6 mil. áut.

„Nissan síce čelí neistej situácii na trhu a kurzovým tlakom, očakávame však, že budeme naďalej dosahovať silné zisky,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ spoločnosti Carlos Ghosn, ktorý zároveň šéfuje partnerskej francúzskej automobilke Renault.

Nissan sa minulý mesiac stal hlavným akcionárom konkurenčnej japonskej automobilky Mitsubishi Motors Corp. Podiel 34 % v nej odkúpil po tom, čo sa automobilka priznala, že zákazníkom poskytovala skreslené údaje o úspornej spotrebe svojich minivozidiel.

(1 EUR = 114,24 JPY)

Súvisiace články

Aktuálne správy