Vývoj Martin predstavil mobilný systém velenia a riadenia pre švédsku armádu

Výrobu mobilného systému velenia a riadenia pre švédsku armádu v utorok (13. septembra) v Martine predstavila spoločnosť Vývoj Martin.

"Predstavuje to komplex desiatich typov kontajnerov, pričom každý plní špecifické účely. Kontajnery sú upravené na vojenské použitie, z čoho vyplýva nutnosť balistickej ochrany, ochrany pred chemickým, nukleárnym spádom a elektromagnetickej ochrany voči rušeniu. Kontajnery sú vysoko mobilné, vybavené elektronikou, dátovým pripojením, klimatizáciou," informoval obchodný riaditeľ Vývoj Martin, a.s., Karol Chreno.

Doplnil, že kontrakt so švédskou armádou podpísali pred piatimi rokmi. "Počiatočný kontrakt bol na päť kusov kontajnerov, momentálne máme vo švédskej armáde 130 kontajnerov, ktoré tvoria kompletný mobilný systém velenia a riadenia," uviedol Chreno.

Spoluprácu s martinskou firmou chce spoločnosť Bae Systems zúročiť pri výrobe radarového systému Commander SK. "Partnerská firma Bae Systems nás oslovila, aby sme spolupracovali na výstavbe radarového systému, ktorý ponúkajú pre naše ministerstvo obrany ako jeden z možných uchádzačov. Celý systém pozostáva z dvoch hlavných častí. Je to anténa a riadiace veliteľské centrum, kde sa vyhodnocujú radarové informácie. Práve toto veliteľské centrum by malo byť súčasťou našej dodávky," dodal obchodný riaditeľ martinskej spoločnosti.

"S firmou Vývoj Martin sme v minulosti už spolupracovali na niektorých projektoch, takže pre nás to bol úplne prirodzený výber. Okamžitou výhodou pri spolupráci s ňou je, že môžeme zaradiť overenú technológiu, aby sme chránili posádku pred streľbou z ručných zbraní a pred atómovou, chemickou a biologickou hrozbou," povedal Michael Blake zo spoločnosti Bae Systems.

Uzavretie kontraktu so slovenským ministerstvom obrany by podľa Chrena pomohlo spoločnosti Vývoj Martin so 120 zamestnancami v prvom rade udržať kapacity. "Či už personálne alebo technologické, ktoré sme si vybudovali doteraz na zákazke pre švédsku armádu. Predpokladám, že v prípade realizácie by nás dokázal podržať tento projekt minimálne na dva roky," uzavrel Chreno.

Súvisiace články

Aktuálne správy