Termínované vklady zarábajú viac aj pri nízkych úrokoch, vďaka deflácii

Termínované vklady občanom v bankách v súčasnosti zarábajú viac, než sa zdá. A to aj napriek tomu, že úroky na vkladoch nie sú ďaleko od nuly. Dôvodom je deflácia na Slovensku. Vyplýva to z najnovšej analýzy odborného portálu Finančná hitparáda.
„Pred rokom boli vklady úročené 0,5 % až 2 % ročne. Vývoj inflácie však pridal k tomu ďalších 0,5 %. Inflácia bola totiž záporná, teda namiesto znehodnocovania došlo k zhodnoteniu peňazí. Čo pred rokom stálo 100 eur, dnes stojí 99,5 eura. A čo je ešte lepšie, kým z výnosu v banke treba zaplatiť zrážkovú daň, z deflačného vývoja takáto povinnosť nie je,“ vysvetľuje analytik Finančnej hitparády Pavel Škriniar.
Podľa portálu sa v súčasnosti sadzby na ročných vkladoch nachádzajú na úrovniach od 0,15 % do 1,5 % a ak sa doterajšia politika Európskej centrálnej banky nezmení, deflácia by mala pretrvávať aj v najbližších mesiacoch.
Podstatou investovania je pritom podľa Škriniara uchovanie kúpnej sily peňazí. „Cieľom je preto nájsť také úložisko peňazí, ktoré prinesie výnos vyšší ako inflácia,“ približuje Škriniar.
Väčšina úspor obyvateľstva je stále uložená v bankách. „Znižovanie úrokov sa klientom nepáči a spomínajú na časy dávno minulé, keď úrok v banke bol násobkom dnešného. Napríklad v 90. rokoch sa vklady v bankách zhodnocovali dvojciferne, avšak dvojciferná bola aj inflácia,“ pripomenul Škriniar.
Portál sa preto pozrel na to, ako zarábali klientom termínované vklady za posledné tri roky v bankách. „Vklady dokázali napriek medziročnému poklesu výnosov priniesť majiteľom počas roka 2015 vyššie reálne zhodnotenie ako vklady v roku 2014,“ tvrdí Škriniar. Podľa výpočtov portálu klienti, ktorým v tomto období končia 12-mesačné termínované vklady, získajú vďaka deflácii reálny výnos 1,35 %, kým pred rokom by ich reálny výnos bol 1,03 %. „Pritom za posledných 12 mesiacov sa vklady v bankách úročili v priemere nižším percentom ako predtým,“ upozornil Škriniar.
Priemer troch najnižších úrokových sadzieb je v súčasnosti podľa Finančnej hitparády 0,18 %, kým priemer troch najvyšších úrokov je až 1,2 %. Škriniar preto odporúča, aby klienti ponuky bánk porovnávali. „Ak by si však klient povedal, že pri takomto zhodnotení je úplne jedno, či tie peniaze v banke má, alebo nie, dáme mu za pravdu. Viazať peniaze na 12 mesiacov za úrok 0,1 % sa skutočne neoplatí. Dôvod je jednoduchý. Sú banky, ktoré tú istú viazanosť odmeňujú 1,5 % a získaný úrokový rozdiel môže poslúžiť napríklad na zaplatenie účtu za telefón,“ dodal Škriniar.

Súvisiace články

Aktuálne správy