Cerulík podal žalobu pre vyvlastnenie pozemku pre Jaguar

Pozemok v Lužiankach pri Nitre s výmerou 2 560 metrov štvorcových vlastnil Roman Cerulík od roku 2005.

Obyvateľ Nitry Roman Cerulík podal v súvislosti s investíciou automobilky Jaguar Land Rover žalobu na Krajský súd v Bratislave. Namieta voči vyvlastneniu svojho stavebného pozemku v katastrálnom území Lužianok v prospech spoločnosti MH Invest, ktorá pripravuje výstavbu strategického parku pre Jaguar Land Rover. Cerulík žiada súd o preskúmanie zákonnosti právoplatného rozhodnutia Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktorým rezort zamietol jeho odvolanie a potvrdil rozhodnutie Okresného úradu Nitra o vyvlastnení jeho vlastníckeho práva. Pozemok v Lužiankach pri Nitre s výmerou 2 560 metrov štvorcových vlastnil Cerulík od roku 2005.

 

"Som šokovaný, akým násilným, nemorálnym, nesprávnym a nezákonným postupom sa vyvlastňuje v prospech zahraničného investora, keďže je zjavné, že tento pozemok po vyvlastnení je už zazmluvnený v prospech spoločnosti Jaguar Land Rover,“ vyhlásil Cerulík. Zároveň dodal, že ministerstvo dopravy rozhodlo v jeho veci "za rekordné štyri dni".

Cerulík už predtým podal žalobu aj na Krajský súd v Nitre. Žiada v nej o preskúmanie rozhodnutia Okresného úradu Nitra a o odklad vykonateľnosti rozhodnutia, ktorým úrad rozhodol neposudzovať vplyv automobilky na životné prostredie. Splnomocnenec vlády pre prípravu a realizáciu strategických parkov Viktor Stromček nazval Cerulíka koncom februára pri návšteve priemyselného parku v Nitre špekulantom, ktorý chce vydierať štát. „Celé týždne je zrejmé, že mu ide o jedno jediné, a to je osobný prospech. Podmieňoval spoluprácu s nami tým, že odkúpime od neho pozemky za neúmernú cenu,“ povedal vtedy Stromček. Premiér Robert Fico ho doplnil, že 14 hektárov pôdy, ktoré štát nepotrebuje, chcel Cerulík predať za 220 eur za meter štvorcový.

Súvisiace články

Aktuálne správy