Liberland má novú menu aj prvú firmu v registri, občianstvo chce 87 tisíc ľudí

, ČTK Foto: liberland.org;liberlandpress.com

Štát, ktorý vznikol vlani v apríli v meandri Dunaja, má troch ministrov. Tí už stačili odprezentovať menu nazvanú Merit a prvú firmu zapísanú v tamojšom registri. O občianstvo žiada 87 tisíc ľudí, ako prví by sa mali dočkať najaktívnejší priaznivci, bude ich asi tisícka.

Samozvaný štát Liberland má po necelom roku svojej existencie 87 tisíc žiadostí o občianstvo. Na tlačovej konferencii to oznámil Vít Jedlička, ktorý nový štát vyhlásil vlani v apríli na spornom území medzi Srbskom a Chorvátskom. Medzi žiadateľmi, ktorí spĺňajú podmienky pre zisk občianstva, sú podľa Jedličku ľudia z celého sveta snáď okrem Panamy. "Je to zaujímavá skupina ľudí, je medzi nimi 1200 právnikov aj architektov," uviedol Jedlička. Viac ako tretina žiadateľov je z Blízkeho východu, každý štyridsiaty z ČR, dodal.

Štát vlani v decembri predstavil troch ministrov, tí na tlačovke prezentovali novú menu krajiny nazvanú Merit a prvú firmu zapísanú v tamojšom registri. Spoločnosť Orosené a.s. na počesť Liberlandu vyrobila pivo Liberal a zaviazala sa odvádzať dobrovoľnú daň. "Neváhajú dobrovoľnú daň k cene pridávať a odvádzať ju Liberlandu, to ukazuje, že koncept dobrovoľnej dane funguje," povedal minister financií samozvaného štátu Jan Purkrábek.

Minister vnútra Liberlandu Ondřej Příhonský uviedol, že široká verejnosť môže získať občianstvo až v prípade, keď sa podarí ovládnuť územie štátu a bude zaistená jeho bezpečnosť. Dovtedy ho dostanú tí, ktorí jasne vedia, do čoho pôjdu. Na ovládnutí územia závisí aj vyhlásenie prvých volieb, povedal Jedlička. Merit má byť podľa neho naviazaný k doláru v pomere 1: 1 a fungovať na podobnom princípe ako Bitcoin. V budúcnosti by sa malo za Merity dať kupovať pôda v Liberlande.

Jedlička vyhlásil Slobodnú republiku Liberland vlani 13. apríla na území v meandra Dunaja, ktoré podľa neho nepatrí nikomu. Lokalita je predmetom hraničného sporu medzi Srbskom a Chorvátskom. Podľa Chorvátov patrí Srbsku, ktoré to však odmieta, pretože by inak prišlo o rad ďalších sporných území okolo Dunaja. Experti na medzinárodné právo sa zhodujú v tom, že Liberland vznikol na území, kde nie sú presne vytýčenej hranice, neznamená to však, že nikomu nepatrí.

Súvisiace články

Aktuálne správy