Čo ak náhodou? Pár tipov, ako si zostaviť perfektný rezervný finančný vankúš

, credit.com Foto: thinkstock

Nech už to bude nejaký nečakaný lekársky zákrok, ktorý vás odstaví na čas od príjmov, alebo neočakávaná oprava auta, či iného zariadenia. Niečo si vyžiada viac, iné menej z vášho balíčka úspor.

Avšak dobre nastavený finančný vankúš dokáže istým spôsobom túto finančnú bolesť tlmiť. Mali by ste byť schopní prijať neočakávané výdavky za pochodu, bez toho aby došlo k strate finančnej pohody.

Takže, bez ďalších okolkov, tu je niekoľko tipov, ako si takýto finančný vankúš zostaviť.

1. Nastavte si cieľ úspory
Na rozdiel od iných vzdialených cieľov sporenia, napríklad odchodu do dôchodku, pravdepodobne do finančného vankúša nebudete odkladať dlhodobejšie rok čo rok aby sa poriadne naplnil. Zatiaľ čo v skutočnosti neviete, na čo tieto peniaze budete musieť použiť, ťažšie sa odhaduje suma, ktorou by ste do neho mali mesačne prispievať. Istou pomôckou je spiatočný pohľad na svoje výdavky počas  predchádzajúceho roka. Pohľad do vašej finančnej histórie vám ukáže aj nepredvídateľné náklady, s ktorými ste sa museli vysporiadať v minulosti. To by vám malo poskytnúť slušnú predstavu o tom, koľko budete chcieť mať po ruke v danom okamihu, ak náhodou.

2. Kde škrtať v rozpočte
Teraz, keď už máte akú-takú predstavu o tom, koľko budete musieť ušetriť, môžete sa pustiť do hľadania zdroja. Ak so svojho zárobku vychádzate len na tesno, budete musieť zvážiť, kde by ste mohli spustiť zo svojich nárokov. Hlavne teda ak ide o položky na zábavu. Znížením potrieb počas niekoľkých mesiacov dokážete tieto ušetrené financie presmerovať do vankúša. V prípade, že už šetrenie neprichádza do úvahy, možno sa budete musieť pozrieť, aspoň dočasne, po nejakom vedľajšom úväzku.

3. Prispievajte dôsledne
Kľúčom k dosiahnutiu nejakého cieľa úspor je pravidelnosť svedomitosť. Ak zistíte, že neustále zabúdate na odkladanie peňazí bokom, pre ktoré ste si určili cieľ sporenia, možno by bolo lepšie zvážiť platobný príkaz, ktorý automatizuje platbu. Je to jednoduchý spôsob, ako zabezpečiť, aby sa vankúš pekne napĺňal každý mesiac. Je tiež dôležité dbať na to, aby ste prispievali každý mesiac vopred odsúhlasenou čiastkou. Ak zistíte, že musíte odložiť menej, lebo sa objavili iné, dôležitejšie výdavky, budete sa možno musieť vrátiť na začiatok a prehodnotiť svoj rozpočet. Nadšenie na dosiahnutie svojho cieľa úspor je určite dobrá vec, ale to neznamená, že ostatné časti vášho rozpočtu budú musieť kvôli tomu trpieť.

4. Prehodnoťte platby ak je to potrebné
Keď máte pocit, že ste si dokázali postaviť svoj ideálny rezervný vankúš aj s pravidelnými mesačnými príspevkami bez toho, aby to zruinovalo váš rozpočet, ešte stále nemáte vyhraté.  Stačí ak príde tá nečakaná udalosť a vy musíte siahnuť na vankúš o niečo skôr a razom sú úspory preč. Musíte byť pripravení začať prispievať znova. Aj keď je možné, že sa objavia náklady, ktoré vám záchranný vankúš úplne vysajú, musíte mať pevnú vôľu a vyskúšať urobiť všetko, čo je vo vašich silách, aby sa vankúš začal opätovne napĺňať. Samozrejme, že vaše finančnej stability nestojí a nepadá na dobre postavenom vankúši rezerv. Majte na pamäti vaše najväčšie ciele sporenia, efektívnu správu dlhu, a nezabúdajte ani na vaše kreditné skóre. To všetko prispieva k udržaniu finančného zdravia. Aj keď by sa mohlo zdať, že toho je veľa, správne pochopenie týchto základných tém, vám pomôže minimalizovať pravdepodobnosť, že sa ocitnete uprostred nečakaných finančných ťažkostí.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy