Firma Embraco Slovakia vlani prekonala hranicu 5 miliónov výrobkov

V roku 2015 prekonala firma Embraco Slovakia, najväčší zamestnávateľ na Spiši, svoj ročný objem výroby.

V roku 2015 prekonala firma Embraco Slovakia, najväčší zamestnávateľ na Spiši, svoj ročný objem výroby. Rok predtým spoločnosť vyprodukovala 4,796 milióna kompresorov a kondenzačných jednotiek, vlani to bolo už vyše 5,1 milióna jednotiek.
„V prospech slovenského podniku hovorí najmä jedinečná skladba výrobkov, zameraná na komerčné aplikácie a tiež geografické zastúpenie zákazníkov s ťažiskom v Severnej Amerike, ale aj v Turecku či západnej Európe,“ informoval hovorca spoločnosti Anton Oberhauser. Výrazný vplyv na dobré výsledky podniku majú aj inovácie, ktoré pomáhajú udržať Embraco na technologickej špičke aj v tvrdej konkurencii najmä ázijských firiem. „Aktuálne sa dizajn troch zo štyroch kľúčových vyvíjaných produktov riadi zo Spišskej Novej Vsi. Takto si slovenský závod upevňuje svoju silnú pozíciu v rámci korporácie,“ uviedol bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Norbert Brath. Ten bol v januári tohto roka ako prvý nebrazílsky manažér vymenovaný za globálneho riaditeľa centra pre výskum a vývoj v oblasti produktu.
Na pozícii generálneho riaditeľa ho nahradil Giuseppe Daresta, ktorý naďalej stojí aj na čele talianskej pobočky Embraca v Riva Presso Chieri neďaleko Turína. „Mojou úlohou je ešte viac zladiť a integrovať Embraco v Európe. Slováci sú v podniku známi vysokou motiváciou a šikovnosťou. Preto mi je cťou tento tím viesť,“ povedal nový generálny riaditeľ. Podľa neho sa spoločnosť v roku 2016 chce zamerať na tri základné oblasti: jednoduchosť, inovatívnosť a orientáciu na zákazníka. „Plánovaná výroba v roku 2016 je 5,102 milióna kompresorov. Z plánovaných investícii chceme 3 % zo zisku investovať do výskumu a vývoja,“ uviedol Daresta.
Spoločnosť Embraco ako súčasť skupiny Whirpool je globálnym lídrom vo výrobe hermetických kompresorov pre chladenie. Vo svojich výrobných prevádzkach vo svete zamestnáva okolo 12.000 pracovníkov. Priamo v Spišskej Novej Vsi pracovalo ku koncu uplynulého roka 2339 zamestnancov, z toho 34 % žien. Od septembra 2015 pôsobí v Košiciach globálne podporné centrum Embraca, kde sa postupne sústreďujú kľúčové administratívne procesy v oblasti financií a ľudských zdrojov. V súčasnosti zamestnáva centrum okolo 40 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy