Maccaferri začal skúšobnú prevádzku novej haly v Senici

V novej výrobnej hale spoločnosti Maccaferri v Senici budú produkovať stavebné výrobky hlavne zo šesťhrannej dvojzákrutovej oceľovej siete, geosyntetické materiály, drenážne, protierózne a strešné výrobky pre celú Európu. Výška investície mala podľa plánov spoločnosti dosiahnuť 6 mil. eur. Maccaferri presťahoval výrobné linky z pôvodného závodu v Brezovej pod Bradlom. V súčasnosti v Senici pracuje 102 zamestnancov z plánovaných 160.

Spoločnosť Maccaferri Central Europe začala skúšobnú prevádzku svojej najväčšej európskej výrobnej haly v Senici, ktorá bola postavená v predstihu. „Nový závod bude produkovať stavebné výrobky hlavne zo šesťhrannej dvojzákrutovej oceľovej siete, geosyntetické materiály, drenážne, protierózne a strešné výrobky pre celú Európu. Oproti produkcii v Brezovej pod Bradlom bude výrobná kapacita v novom závode značne rozšírená,“ povedal Mario Cetta zo spoločnosti Maccaferri Manufacturing Europe.

Výška investície mala podľa plánov spoločnosti dosiahnuť 6 mil. eur. Maccaferri presťahoval výrobné linky z pôvodného závodu v Brezovej pod Bradlom. V súčasnosti v Senici pracuje 102 zamestnancov z plánovaných 160. Vo výrobe má nájsť uplatnenie 120 a v administratíve 40 pracovníkov. Výrobná hala s rozmermi 126 krát 85 metrov je najväčšou v rámci skupiny Maccaferri. Spoločnosť sa rozhodla pre výrobný závod v Senici po tom, čo pôvodné priestory v Brezovej pod Bradlom nebolo možné ďalej rozšíriť. Nový závod v priemyselnej zóne Senice má plochu 11-tisíc štvorcových metrov. Jeho súčasťou je aj dvojposchodová administratívna budova. V budúcnosti je možné halu rozšíriť o dodatočných 2 500 štvorcových metrov, externá skladovacia plocha poskytuje 15-tisíc štvorcových metrov priestoru.

Plná produkcia závodu by mala začať fungovať na tri pracovné zmeny do leta. „Väčšina pracovníkov z Brezovej pod Bradlom súhlasila so zmenou miesta výkonu práce a budú zamestnaní v Senici, no spoločnosť naďalej uskutočňuje výberové konania na obsadenie pracovných pozícií vo výrobe,“ spresnil konateľ spoločnosti Bruno Frugoni.

Výstavba výrobného závodu, ktorú realizovali spoločnosti Keraming a Vodeko, bola dokončená v miernom predstihu aj v spolupráci s mestom Senica. Výrobný závod bol skolaudovaný koncom minulého roku, v rámci prvej etapy dokončenia boli presťahované výrobné linky a stroje zo závodu v Brezovej pod Bradlom, v druhej etape budú inštalované ďalšie výrobné linky z Talianska. Pozemok v priemyselnej časti Senice, na ktorom bude stáť výrobný závod, vlastní Maccaferri od roku 2007, kedy vtedajšie plány na výstavbu stopla kríza.

Spoločnosť Maccaferri má vyše 130 rokov a vyrába produkty z pletenej oceľovej dvojzákrutovej šesťhrannej siete, geosyntetické materiály a kotviacu techniku. Zameriava sa na komplexné technické riešenia environmentálnych stavieb, zabezpečenie skalných stien, vystužovanie asfaltových vrstiev, protieróznu ochranu či protihlukové bariéry. Na Slovensku firma napríklad postavila prefabrikované oporné múry na diaľnici D1 v úseku Dubná Skala – Turany, gabionový obklad v projekte obchvatu Nitry na R1 či vystužený zelený svah s gabionom na R2 v úseku Pstruša – Kriváň.

Spoločnosť Maccaferri Central Europe, s. r. o. so sídlom v Brezovej pod Bradlom bola založená v máji 2005. Pod súčasným menom pôsobí od júna 2010 a dovtedy mala názov Eurogabions, s. r. o. Základné imanie firmy je 1,04 mil. eur. Spoločnosť je nástupcom firiem v dôsledku zlúčenia Maccaferri Slovakia, s. r. o. a Siete – B, s. r. o. od 1. októbra 2010. Vlastníkom firmy je talianska spoločnosť Officine Maccaferri S. P. A.

Súvisiace články

Aktuálne správy