Úvery Slovákov rastú rýchlejšie ako ich vklady v bankách

Uvoľnená menová politika Európskej centrálnej banky sa podľa analýzy Poštovej banky pretavuje aj do vývoja na slovenskom bankovom trhu. Zadlženosť Slovákov rastie dvojciferným tempom.

Zadlženosť Slovákov rastie solídnym tempom. Ku koncu októbra mali z bánk požičaných 24,3 mld. eur, čo znamenalo takmer 13-percentný medziročný nárast. Konštatujú to analytičky Poštovej banky vo svojej analýze, ktorá vychádza z údajov centrálnej banky. Zhruba tri štvrtiny spomínaného objemu pritom pripadajú na úvery spojené s bývaním a približne každé šieste euro bolo požičané vo forme spotrebiteľských úverov.

Napriek dvojcifernému rastu je zadlženosť Slovákov v porovnaní s priemerom eurozóny stále veľmi nízka. Ku koncu októbra mal každý dospelý Slovák od bánk požičaných v priemere 5,8 tis. eur, čo je zhruba 3,5-krát menej ako priemer eurozóny. Ten predstavoval až takmer 20 tis. eur. Spomedzi našich susedov však majú vyššie podlžnosti len Rakúšania, ktorí majú z bánk požičaných v priemere až 21,4 tis. eur.

Na druhej strane majú Slováci v bankách uložených viac peňazí, ako si požičali. V priemere je to 6,9 tis. eur. Aj v tomto porovnaní je to zhruba o 3,5-krát menej ako priemer eurozóny. Celková výška vkladov obyvateľstva na Slovensku predstavovala ku koncu októbra 28,3 mld. eur, čo je v medziročnom porovnaní vyše 7-percentný nárast. Vyše tretina z týchto peňazí pritom bola uložená na bežných účtoch, viac ako pätina na termínovaných vkladoch do jedného roka.

Ako konštatuje analytička Poštovej banky Dominika Ondrová, pod vývoj na bankovom trhu sa už dlhšie podpisuje najmä uvoľnená menová politika Európskej centrálnej banky a nízka úroková sadzba banky. „Tá ostane na rekordnom minime s veľkou pravdepodobnosťou aj celý budúci rok. Slováci si tak aj v najbližších mesiacoch budú požičiavať za lacno,“ píše sa v analýze. Dohodnutá priemerná ročná úroková miera pri novoposkytnutých úveroch pritom dosiahla v októbri tohto roka úroveň 11,45 % pri spotrebiteľských úveroch a 2,62 % pri úveroch na nehnuteľnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy