Zoznam najsilnejších: Najväčšie banky, ktoré nikdy neskrachujú

, Financial Stability Board;bloomberg;CNBC Foto: thinkstock

"Too big to fail", príliš veľké na to, aby sme ich nechali padnúť. Fráza, ktorá sa udomácnila v čase finančnej krízy, keď sa v rokoch 2008-09 poskytla záchrana pre rozpadajúci sa globálny bankový systém.

Krajiny G20 zareagovali na krízu tým, že zostavili Radu pre finančnú stabilitu, globálne strážneho psa pre finančné inštitúcie. Jednou z jej povinností je identifikovať banky, ktoré nemôže padnúť bez toho, aby spustili dominový efekt.

Rada v utorok zverejnila zoznam bánk, ktoré sú oficiálne TBTF, alebo v jazyku Rady pre finančnú stabilitu, sú to "globálne systémovo dôležité banky" alebo banky GSIB.

Banky sú rozdelené do štyroch množín, pričom každá zodpovedá požiadavkám, akú vysokú stratu sú schopné absorbovať a teda nakoľko je tá ktorá banka dôležitá pre globálny finančný systém. Čím vyššie číslo, tým dôležitejšia banka je a bude musieť držať viac kapitálu.

Za rok sa v zozname udiala jediná zmena. Španielsky veriteľ BBVA je už mimo a pribudla China Construction Bank, je to dôkaz ako sa svetová ekonomika mení. Všetko ostatné zostalo nezmenené.

Aj americká centrálna banka koncom minulého týždňa prišla s návrhom obmedziť riziko pádu príliš veľkých bánk. Prípadné straty, ktoré by bolo potrebné riešiť z pozície autority, chce preniesť z daňových poplatníkov na investorov. Šesť z ôsmich najväčších bánk si bude musieť vybudovať dodatočne veľké "vankúše" proti stratám, čím by sa mala presunúť zodpovednosť za budúce problémy na akcionárov. Banky budú musieť navýšiť svoj kapitál, ktorý bude slúžiť na absorbovanie finančných šokov, a to emitovaním dlhodobých dlhopisov. Dve banky už nové pravidlá spĺňajú.

Nový návrh dopĺňa už prijatý júlový zámer Fedu navýšiť kapitál bánk o celkovo 200 miliárd dolárov nad bežne požadovanú kapitálovú primeranosť a povinnosť držať dostatok kvalitných likvidných aktív pre prípad náhlych poklesov na trhoch, ktorá bola zavedená vlani. To všetko platí pre osem najväčších amerických bánk považovaných za príliš veľké na to, aby padli, teda JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs, Wells Fargo, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon a State Street Bank. Rovnaké pravidlá budú platiť pre americké pobočky veľkých zahraničných bánk.

Celkový dlh jednotlivých bánk by sa po prijatí návrhu mal pohybovať medzi 7 a 10,5% ich aktív v závislosti na riziku, aké banka predstavuje pre finančný systém. V kombinácii s ostatnými kapitálovými požiadavkami by si mali banky vytvoriť rezervu na úrovni 16,5-23,5% svojich aktív. V rámci novo schváleného požiadavky potom šesť bánk bude musieť emitovať dlhopisy v súhrnnej hodnote ďalších 120 miliárd dolárov a podľa niektorých odhadov sa dodatočné náklady bánk môžu vyšplhať na 680 miliónov až 1,5 miliardy dolárov. Tieto náklady však budú kompenzované úsporou v prípade nepriaznivého scenára.

Skutočným problémom ale je, že aj keď budú všetky opatrenia prijaté, väčšina z nich nadobudne platnosť až v roku 2019, prípadne až v roku 2022. Otázka teda znie, ako bude dovtedy Fed riešiť prípadné problémy.

Súvisiace články

Aktuálne správy