Neskutočné ceny: Za prácou dochádza z Barcelony, vyjde to lacnejšie, ako bývanie v Londýne

, CNN;buzzfeed Foto: Twitter Sam Cookney

Čoraz viac počúvame o tom, kam sa až dokázali vyšplhať ceny nehnuteľností v centrách európskych miest. Internet je plný nahnevaných sťažujúcich sa odkazov, podľa ktorých patrí centrum Londýna už len ruským miliardárom, ktorí ušli zo svojej krajiny. V tomto smere je projekt Sama Cookneyho niečo úplne nezvyčajné. Tento 32 ročný manažér nad situáciou neplače, rozhodol sa urobiť rázny krok.

Celé to začalo pred dvoma rokmi ako vtip, ktorý predostrel na svojom blogu. Napísal, či by nebolo lacnejšie, ak by sa odsťahoval do Barcelony a odtiaľ každý deň cestoval za svojou prácou do Londýna. V tom čase sa jeho zápisky stali veľmi populárne, mnoho ľudí ich zdieľalo. Ale väčšina z nich bola presvedčená, že si robí dobrý deň, keď napísal, že by si dokázal za menej peňazí prenajímať dvojizbový byt v Barcelone a denno-denne cestovať do Londýna, než koľko zaplatí za izbu v prenajatom byte v Londýne. Ako sa ukázalo, nešlo o vtip. Pred troma mesiacmi, sa rozhodol, že si to skúsi.  

Treba povedať, že ho v tejto myšlienke podporila hlavne skutočnosť, že medzi Londýnom a Barcelonou premáva veľa nízkonákladových aeroliniek, preto zvyčajne nie je problém nájsť let aj za 33 eur. To znamená, že ďalších 30 ešte musí dať za cestu z mesta na letisko a naopak. V raňajších hodinách mu údajne ešte zostane dostatok času na raňajky v Londýne a potom hor sa do práce. Prevažne lieta štyrikrát týždenne do britskej metropole a ako sám poriznáva, ranný let je vždy tak trochu stresom, ale tvrdí, že sa na to dá zvyknúť.

"Môj životný štýl je teraz lepší," hovorí Sam pre CNN. "Z môjho krásneho bytu mám na skok pláž aj úžasné jedlo." Žije v barcelonskej gotickej štvrti v srdci starého mesta, to  znamená, že môže chodiť všade pešo a užívať si pokojné tempo života.

A zatiaľ čo doteraz zdieľať svoj byt s ďalšími nájomníkmi, dnes má za 800 eur mesačne novo zrekonštruovaný dvojizbový strešný apartmán s terasou v blízkosti centra mesta iba pre seba. V Londýne, v blízkosti West Hampstead, kde žil predtým, sa priemerné ceny prenájmu pohybujú okolo 2800 eur, pričom jeden byt zdieľa niekoľko ľudí..

Cookney tvrdí, že si obľúbil svoje nové mesto a zamiloval si aj tento životný štýl. Dokonca, že sa mu darí aj čo to ušetriť, konkrétne 387 eur mesačne. Najviac nepredvídateľným faktorom sú ceny leteniek, ktoré sa hýbu v dosť širokom pásme. Cesta tam a späť ho zvyčajne vyjde na 100 – 150 eur so všetkým. Je tiež pravda, že od dverí k dverám trvá cesta zvyčajne päť a pol hodiny. Ale v lietadle si už pravidelne zdriemne, takže sa to nedá brať ako premárnený čas.

Sam je v súčasnej sám. Takto sú jeho šance na zoznámenie zdvojnásobené, keďže žije naraz v dvoch mestách. "Zatiaľ som nedostal ani jeden návrh," vyznáva sa. Určite by sa našlo mnoho slobodných žien z Barcelony aj Londýna, ktoré by sa nechali nahovoriť na prechádzku plážou pri západe Slnka, alebo ktoré by neodmietli popoludňajší čaj v hoteli Ritz. Ale znamenalo by to natrvalo sa presunúť na jedno miesto, alebo by sa našiel niekto, kto by sa dokázal prispôsobiť prelietavému dvojmeskému životnému štýlu?
"Myslím, že správna žena by ma mohla presvedčiť rozhodnúť sa pre jedno z týchto dvoch miest,“ hovorí Sam. "Uvidíme…"

 

Súvisiace články

Aktuálne správy