Buffettov úspešný konglomerát: Tento chlap skrátka vie, ako spojiť voľný kapitál s príležitosťami

, MarketWatch Foto: SITA

Ako je možné, že Buffettovi vychádzajú akvizície rôznych nezávisle fungujúcich podnikov, aj keď táto stratégia býva pre väčšinu ostatných veľkých korporácií stratová?

Buffett dokázal z Berkshire Hathaway vybudovať 531miliardový konglomerát s veľkými majetkovými účasťami v bankách, poisťovniach, finančných spoločnostiach, sieťových odvetviach a železničných firmách. Zabrúsil aj do potravinárstva, šperkárstva alebo odevného priemyslu. Vyhýba sa pritom sprostredkovateľom, teda finančným poradcom, investičným bankám a PR firmám. Tiež si zriedkakedy požičiava peniaze. Nezamestnáva ani brokerov alebo konzultantov, píše Lawrence Cunningham, profesor z George Washington University Law School, ktorý sleduje kroky Buffetta už štvrť storočie.

Buffettova stratégia je typická najmä tým, že eliminuje sprostredkovateľov. Veštec z Omahy buduje firemnú kultúru postavenú na dôvere, deleguje právomocí a dohľad na jedného človeka. Vďaka tomu môžu ním riadené spoločnosti fungovať nezávisle, "bez centrálnej kontroly a reportingu". Buffett je vnímaný ako synonymum pre Berkshire.

Keď vezmeme do úvahy rozmanitosť investičného portfólia Berkshire Hathaway, chválil by sa iný šéf firmy tým, že sa púšťa do neznáma, bez toho aby si vzal na pomoc profesionálov? Šéf Berkshire má za sebou mimoriadny úspech. Jeho zložený výnos dosiahol anualizovane 21,6 % počas polstoročia, kedy index S&P 500 zhodnotil "len" o 9,9 % ročne. Výsledky Berkshire sú navyše kalkulované po zdanení, zatiaľ čo pri indexe pred zdanením.

"Berkshire je stále expandujúcim konglomerátom," píše Buffett vo svojom májovom pravidelnom liste akcionárom. Z investorskej perspektívy prestal byť model konglomerátu populárny v 60. rokoch minulého storočia, keď korporátni manažéri využívali pre akvizície nafúknutých spoločností nákupy ich nadhodnotených akcií. Vytvárali tak takzvané "konfetové impéria". Buffett uzatvára, že Berkshire vlastní "mnoho veľkých spoločností, ktoré ponúkajú dlhodobé výhody" vďaka stálemu prílivu obrovského cash flow.


Buffettova pravá ruka Charlie Munger popisuje, že "prevádzkový dizajn súčasnej Berkshire", ide viac k veci. Údajne sa hneď spočiatku rozhodli, že:
– Berkshire bude diverzifikovaný konglomerát
– šéfom dcérskych spoločností sa ponechaná maximálna autonómia  
– matku bude tvoriť zoštíhlený manažment zahŕňajúci iba šéfa, finančného riaditeľa a niekoľko asistentov   
– investície budú financované z poistného alebo ziskov   
– nebude nutné nastavovať centrálne personalistiku a politiku odmien, pretože dcéry budú mať svoje vlastné systémy
– Buffett si ponechá na starosti len niekoľko právomocí, medzi nimi riadenie firemného investičného portfólia a výber šéfov dcérskych spoločností


Nová Cunninghamova analýza zdôrazňuje výhody stratégie konglomerátu po vzore Berkshire Hathaway, zároveň ale odhaľuje nedostatky firemnej politiky, ktorú opisuje Munger. "V ostatných firmách musia šéfovia hľadať peniaze pre prostredníkov. Začína to u predstavenstva, ktoré zabezpečuje autorizáciu, a končí pri finančných poradcoch odporúčajúcich najlepšie zdroje a typy financovania," píše Cunningham. "Manažéri dcérskych spoločností Berkshire sú tohto oslobodení. Keď chcú peniaze, povedia to Buffettovi, teda najpriateľskejšiemu bankárovi, akého si možno predstaviť, žiadne konflikty, zmluvy, podmienky, zálohy, termíny splatnosti či iné prekážky."

Berkshire uľahčuje "vnútornú realokáciu hotovosti k podnikom generujúcim najvyššie  výnosy z kapitálu", poznamenáva. "Dcéry čerpajúce hotovosť majú korporátne financovanie oslobodené od nákladov na úvery, ako sú úroky bánk a podobne. Niektoré dcérske firmy generujú daňové výhody, ktoré síce nevyužijú ony samy, ale môžu ich odovzdať svojim sestrám," pokračuje Cunningham. Práve táto plochá nákladová štruktúra umožňuje smerovať voľný kapitál k príležitostiam.

Riaditeľ a šéf investícií v jednej osobe je pre firmu zrejme výhodou, obzvlášť keď je špičkou vo výbere konkrétnych investičných príležitostí. Šéfovia veľkých firiem, ktoré pre zachovanie efektívnosti potrebujú vrstvy prostredníkov, sa nemôžu s Buffettom výkonnostne porovnávať.

Akvizíciou silných firiem sa schopnými manažérmi sa Buffett zbavil väčšiny svojej manažérskej práce. Či sa mu podarí nájsť dobrý model nástupníctva a Berkshire bude ďalej prosperovať, je zatiaľ vo hviezdach. V plánoch má oddeliť funkciu CEO (predsedu predstavenstva) a CIO (investičného riaditeľa).

V každoročnej súťaži o predbehnutie indexu S & P 500 tentoraz stráca. Akcie Berkshire od začiatku roka prišli o takmer 9 %, zatiaľ čo S&P 500 je zhruba tam, odkiaľ v januári odštartoval, do decembra ale ešte času dosť.

Buffett, ktorý pôsobí už 51. rok v čele Berkshire Hathaway a 12 členného predstavenstva spoločnosti, má uctyhodných 84 rokov. Tretí najmladší člen predstavenstva mal odísť do dôchodku v roku 1999. "Všetci členovia predstavenstva boli priamo vyberaní Buffettom a mali s ním osobné alebo profesionálne konexie," dopĺňa Cunningham.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy