Slováci si v bankách ukladajú viac, dôverujú najmä termínovaným vkladom

, Poštová banka Foto: thinkstock

Domácnostiam na Slovensku sa v marci v porovnaní s vlaňajškom podarilo ušetriť si viac peňazí. Priemerný Slovák mal totiž v banke uložených o 234 eur viac ako pred rokom. Vyplýva to z údajov Národnej banky Slovenska.

V rámci krajín V4 tak za nami v rebríčku zaostávajú Maďari aj Poliaci. Naopak, máme čo doháňať, ak by sme sa chceli vyrovnať Čechom. „Podľa údajov Európskej centrálnej banky a prepočtov analytického tímu Poštovej banky mal na konci marca 2015 Slovák v banke uložených v priemere 5 360 eur. V rámci krajín V4 majú menej peňazí ako my v bankách uložených obyvatelia Maďarska a Poľska. Naopak, väčšie úspory majú Česi, a to viac než 6 900 eur na hlavu,“ spresňuje analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Najmenej úspor v rámci európskej dvadsaťosmičky majú v bankách Rumuni, v priemere len 1 474 eur. Naopak, najvyššie úspory v EÚ majú Luxemburčania. V tejto krajine na jednu osobu pripadá bankový vklad vo výške až 88 262 eur, teda 16,5 krát viac ako u nás.

Preferencie klientov sa pritom rokmi nemenia. Ak sa Slováci rozhodnú zveriť svoje úspory banke, najčastejšie siahajú po klasických „termiňákoch“. Skončí na nich takmer polovica vkladov (45,7 %). Ďalšiu tretinu vkladov si klienti nechávajú na bežných účtoch (36 %).

„Sporiť si v súčasnosti sa pritom oplatí. K zhodnocovaniu našich úspor totiž prispieva fakt, že ceny na Slovensku nerastú. Po zohľadnení inflácie tak naše vklady v bankách reálne zarábajú,“ približuje J. Glasová.

Z analýzy dát Poštovej banky vyplýva, že klienti uprednostňujú pri termínovaných vkladoch najdlhšiu, 48-mesačnú viazanosť. „Záujem o tento produkt, z pohľadu objemu vkladov, stúpol v Poštovej banke ku koncu marca tohto roka medziročne až o 71 %. Druhá najobľúbenejšia je  24-mesačná viazanosť,“ dopĺňa hovorkyňa Poštovej banky Anna Tkáčová.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy