Varoufakis: Požičiavať nám bol zločin proti ľudskosti

, ČTK Foto: SITA

Európski predstavitelia po celú čas gréckej dlhovej krízy vedeli, že Atény nebudú nikdy schopné svoje dlhy splatiť. Uviedol to grécky minister financií Yanis Varoufakis v dokumente nemeckej televízie ARD. Jeho výrok vyvolal ostrú reakciu v nemeckých médiách.

"Šikovní ľudia v Bruseli, Frankfurte a Berlíne už v máji 2010 vedeli, že Grécko nikdy nesplatí svoje dlhy. Postupovali ale tak, ako by Grécko nebolo na mizine, ako by len nemalo dostatok likvidných finančných prostriedkov," uviedol Varoufakis v dokumente o gréckej kríze vysielanom v pondelok. "Dávať najskrachovalejšiemu štátu najväčšiu pôžičku v histórii bol zločin proti ľudskosti," dodal. Nie je jasné, kedy presne bol dokument nakrútený.

Nemecký denník Bild umiestnil tieto výroky na titulku a v redakčnom komentári vyzval európskych  predstaviteľov, aby ukončili poskytovanie finančnej pomoci Grécku. "Grécka vláda sa chová, ako by všetci museli tancovať podľa jej nôt. Toto šialenstvo musí skončiť. Európa zo seba nesmie nechať robiť hlupáka," píše sa v komentári.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovom objeme 240 miliárd eur.

Druhý záchranný program mal vypršať na konci februára, eurozóna sa ale po zložitých rokovaniach dohodla na jeho predĺžení o štyri mesiace. Poskytnutie zostávajúcich peňazí z programu podmieňujú veritelia reformami, o ich konkrétnej podobe začnú s Aténami rokovať v stredu. Varoufakis cez víkend poznamenal, že ak sa jeho krajina s veriteľmi nedohodne, sú v hre predčasné voľby či referendum o podobe reforiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy