Koniec bludom o nepotrebnom nočnom spánku: Ak chcete byť úspešní a zarobiť viac, spite sladko osem hodín

, huffpost Foto: SITA

Môže to znieť bizarne, ale predstavte si, že vám večer pípne mail, ktorý vám posiela šéf. Nejde o nič pracovné, len vám chce pripomenúť, aby ste šli spať. Presne toto sa stalo minulý týždeň zamestnancom istej digitálnej marketingovej agentúry v Chicagu.

Mana Ionescu je prezidentkou spoločnosti Lightspan Digital. Okrem toho je aj veľkým fanúšikom aktívneho oddychu. V posilňovni trávi čas pod vedením celebritnej fitness trénerky Jilliana Michaelsovej. Takže keď Michaelsová odkázala svojim stúpencom, aké výhody má kvalitný nočný spánok, Ionescu túto informáciu preposlala aj svojim zamestnancov. "Som veľký zástanca spánku. Uprednostňujem ho rovnako ako návštevu posilňovne a stretnutie s priateľmi," povedala Ionescu, ktorá si kladie za cieľ osem hodín spánku. Zatiaľ sa dostala k siedmim. "Je to ťažké, pretože je to vec, ktorá sa dá najjednoduchšie obetovať."

Mana Ionescu
Nie je ťažké pochopiť, prečo americká pracovná kultúra uprednostňuje tých, ktorí volia prácu na úkor spánku. Biznis lídri, ktorí tvrdia, že im stačí veľmi málo spánku, ako napríklad generál firmy Fiat Chrysler Sergio Marchionne, alebo výkonný šéf Pepsi Indra Nooyi, dostávajú oveľa viac priestoru než tí, ktorí hovoria opak. Všade sú palcové titulky o úspešných ľuďoch, ktorí sotva spia: "Prehľad najväčších osobností našich dejín, ktorí vďačia za svoj úspech kratšiemu spánku“, alebo "Tajomstvo úspechu: Potrebujeme menej spánku".

Ale obetovať spánok znamená omnoho viac, než len zriecť sa nočného odpočinku. Keď ľudia nespia, nedokážu fungovať na maximálne obrátky, tvrdia odborné štúdie. V pracovnom kontexte to znamená chýbajúce možnosti pri zarábaní peňazí. Americké firmy prichádzajú o 63,2 miliardy dolárov ročne kvôli spánku, publikovala to štúdia z Harvard Medical School z roku 2013.

To môže byť dôvod, prečo sa čoraz viac šéfov, ako Ionescu, postupne „prebúdza“ a začína vychvaľovať poriadny spánok. Stačí sa pozrieť na prominentné príklady z uplynulých dní. Generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft Satya Nadella povedal pre ABC News začiatkom tohto mesiaca, že v noci spí v priemere osem hodín. Ďalšie preslávená hviezdy podnikateľskej sféry, vrátane spoluzakladateľa Instagramu Kevina Systroma, spoluzakladateľa Microsoftu Billa Gatesa, ale aj prvá žena Facebooku Sheryl Sandbergová povedali novinárom, že si uvedomili hodnotu, ktorú získavajú pokojným spánkom, ak chcú podávať výsledky na maximálnej možnej úrovni. Títo biznismeni kráčajú v šľapajach šéfa Amazonu Jeffa Bezosa a venture kapitalistu Marca Andreessena, ktorí vychvaľovali svojich osem hodín nočného odpočinku už v roku 1999, kedy na túto tému diskutovali s reportérom The Wall Street Journal.

Sheryl Sandbergová
Ich slová potvrdzuje čoraz viac výskumov. Šéfovia aj pracovníci sú menej produktívni, pokiaľ sa poriadne nevyspia. Spánok je veľmi dôležitým ukazovateľom schopnosti, že si svoju prácu robíte dobre. Jedna hodina spánku v noci navyše môže zvýšiť v priemere mzdu o 16 percent ročne, tvrdia  v ekonomickej štúdii profesori z University of California v San Diegu. V americkom ponímaní to je viac, než injekcia z extra ročníka vzdelávania.

"Spánok je rovnako dôležitý ako voda a jedlo," povedal Pat Byrne, zakladateľ spoločnosti, ktorá pracuje rovnako s atlétmi ako aj firmami, aby im pomohla využiť spánok na zvýšenie výkonu. „Ale mnoho ľudí zápasí s tým, aby to bola priorita.“ Zistiť následky u ľudí, ktorí spia každú noc veľmi málo je značne náročné. Byrne tvrdí, že po chvíli sa telá takýchto jedincov nastavia, aby mohli počas dňa fungovať aj keď majú za sebou len štyri alebo päť hodín spánku za noc. Ale to ešte neznamená, že sa môže spánok zanedbávať a že človek s nedostatkom spánku funguje tak dobre ako by mal. "Je to veľmi zákerné v tom, že sa to prejaví postupne," hovorí Byrne o účinkoch dlhodobého nedostatku spánku. Podľa neho práve táto postupnosť vysvetľuje, prečo si ľudia myslia, že dokážu fungovať rovnako dobre aj pri dlhšom nedostatku spánku.


Samozrejme, nie každý si môže dožičiť luxus kvalitného nočného spánku. Napríklad rodičia malých detí a ľudia, ktorí musia mať niekoľko zamestnaní. Pre nich to môže byť ťažké zavrieť na osem hodín oči, ale prečo je to tak bežné u ľudí, ktorí patria k najmocnejším na svete? Prečo sa tak ochotne pripravujú o spánok sami? "Jedným zo spoločných menovateľov je, že sú priveľmi oddaní svojej práci a tá je príliš dôležitá na to, aby svoj čas trávili spaním," hovorí Christopher Barnes, profesor manažmentu na University of Washington. Jeho výskum potvrdil, že ak šéfovia majú nedostatok spánku, sú na svojich zamestnancov zlí a neraz to končí prepúšťaním. Ich rozhodnutia môžu byť čiastočne správne, ale nedoceňujú skutočnosť, že aj zamestnanci v prípade, že nemajú dostatok spánku, nedosahujú svoju najvyššiu možnú úroveň, dodáva Barnes.

Sabrina Parsonsová
Sabrina Parsonsová je generálna riaditeľka softvérovej spoločnosti Palo Alto Softwares. I ona má svoj názor na lídrov, ktorí tvrdia, že dokážu fungovať len s pár hodinovým nočným spánkom. "Považujem to za obyčajné chvastanie sa,“ hovorí Parsonsová na základe skúseností s výchovou troch malých detí. Vie že normálne fungovanie, po niekoľko hodín spánku v noci, je takmer nemožné. Snaží sa v noci spať sedem alebo osem hodín a svojich 55 zamestnancov povzbudzuje, aby robili to isté. A počas dňa pri riešení úloh im ordinuje prestávky v prípade, že majú pocit malátnosti či pomalých reakcií. Chce tak predísť vyhoreniu svojich pracovníkov. Všetkým, ktorí tvrdia, že dokážu svoju prácu robiť dobre aj napriek tomu, že zanedbávajú spánok odkazuje jediné: je to bullshit!  "Nemyslím si, že ten, kto spí štyri hodiny každú noc po celé mesiace a roky, je funkčný človek," povedala. "Určite to nerobíte, ale ak áno, potom nie ste produktívni."

Neklamné znaky, že potrebujete viac spánku

Ste nemotornejší než zvyčajne
Najprv zhodíte budík, potom rozlejete mlieko, ako zalievate svoje raňajšie cereálie, pri odchode si zacviknete prst do dverí. Vedci nevedia presne prečo, ale ospalí ľudia sa zdajú byť pomalší a menej motoricky zruční. Reflexy sú otupené, vnímanie rovnováhy je narušené, vyskytnú sa aj problémy so zaostrovaním, reakčná doba sa predlžuje. Už nedokážete chytiť pero vo vzduchu kým padne na zem.

Ste hladní
Nemusíte vynechať raňajky, aj tak máte po celý deň hlad. Výskumníci to spájajú s vyššou úrovňou hormónu ghrelínu. Vzniká tak pri nedostatku spánku. Pomáha to vysvetliť skutočnosť, prečo ľudia, ktorí nemajú dostatok spánku majú sklony k obezite.

Ste rozcitlivelí
Prichytíte sa, že vás rozplače trápna televízna reklama? Kým u žien môže byť na vine PMS, aj nedostatok spánku dokáže vyšponovať emócie na plné obrátky. Štúdia z roku 2007 zistila, že mozog pri zanedbanom spánku reaguje na negatívne a znepokojujúce obrazy o 60 percent viac. Bez spánku sa mozog akoby vrátil späť k primitívnejšej oblasti, nie je schopný dať citové zážitky do kontextu a vytvárať kontrolovanú zodpovedajúcu reakciu.

Ste zábudliví
Netreba to hádzať zbytočne na vek, alebo stres. Príliš málo hodín v ríši snov sa spája s celým radom kognitívnych problémov. Nedostatočná pozornosť, zmätenosť, nižšia bdelosť a sústredenie sa, zábudlivosť ale aj problémy s učením.

Trasiete sa, hoci nie je až taká zima
Ľudia, ktorí spia menej ako sedem hodín každú noc sú trikrát náchylnejší na prechladnutie, ako ľudia, ktorí spali najmenej osem hodín.

Strácate záujem o partnera
Ak vy, alebo váš partner sa jednoducho nedokážete dostať do nálady, nemusí byť na vine stres alebo zdravotný problém. Sexuálny apetít znižuje aj nedostatok spánku, keď sa zvýši hladina kortizolu, hormónu stresu.

Súvisiace články

Aktuálne správy