Najväčší zlodeji spánku: Televízia skončila až na deviatom mieste

, The Atlantic Foto: SITA

Existujú rôzne dôvody, prečo sú ľudia ochotní odoprieť si pár hodín spánku. Pre niekoho sú nočné hodiny ideálne na zábavu, pre iného na prácu.

Podobne ako v iných sociálnych oblastiach, aj v prípade spánku existujú minimálne dva protichodné názory. Podľa jedného vám stačí 8 hodín spánku a vaše telo dostane potrebnú regeneráciu pred novými pracovnými výzvami. Ten druhý názor je, že spánok je len pre „lúzrov“.

Samostatne zárobkovo činní Američania v priemere stráviav v pracovných dňoch o jednu hodinu viac prácou, než spánkom, uvádza The American Time Use Survey. Američania tak zaostávajú za Európou v rovnováhe pracovného a rodinného života, dokazuje to aj index OECD. Nehovoriac o tom, že Američania pravdepodobnejšie siahnu po práci aj neskoro v noci a cez víkendy, než Európania. A aj keď odporúčania tvrdia, že ideálne je mať sedem, osem hodín nočného spánku, Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb uvádza, že 30 percent zamestnaných Američanov, alebo približne 40 miliónov pracovníkov, spí každú noc šesť hodín a menej.

Nová štúdia v časopise Sleep sa pozrela bližšie na to, za aké činnosti ľudia najčastejšie vymenia svoj spánok. Štúdia zoradila vzorku do troch kategórií. Na krátkych spáčov, ktorým stačí menej ako šesť hodín, normálnych, čo si pospia šesť až 11 hodín, a dlhých, ktorí si radi „schrúpnu“ viac ako 11 hodín.

"Dôkaz o tom, že čas strávený prácou sa ukázal ak najvýznamnejší zlodej spánku, bol ohromujúci," povedal autor štúdie Mathias Basner, odborný asistent na University of Pennsylvania Perelman School of Medicine. Štúdia zistila, že práca bola najčastejšou príčinou odloženia spánku nielen počas všedných dní, ale aj cez víkendy a sviatky, naprieč všetkými sociodemografickými kategóriami. Konkrétne v kategórii krátki spáči pracovali v porovnaní s normálnymi spáčmi o 1,6 hodiny viac cez všedné dni a o 1,9 hodiny viac počas víkendov a sviatkov. Podnikatelia, teda osoby samostatne zárobkovo činné, spia viac, než zamestnanci v štátnom, či súkromnom sektore. Nie je žiadnym prekvapením, že pracovníci s viac ako jedným zamestnaním, patrili v 61 percentách do kategórie krátkych spáčov.

Na druhom mieste po práci je možné za vinníka kratšieho spánku označiť väčšiu vzdialenosť potrebnú na dochádzku. Tí čo spia menej, majú ďalej do práce, alebo do školy. Američania sú známi ochotou dochádzať za zamestnaním aj dlhšie trasy. V prieme im to trvá 25 minút, ale 1,7 milióna Američanov trávi dochádzkou viac ako 90 minút.

Iné návyky, ktoré nám berú spánok budú mnohým povedomé. Kvôli zábave spíme menej v noci a snažíme sa dotiahnuť to ráno. Sledovanie televízie sa dostalo až na deviate miesto v zozname činností, ktoré sa bežne vymieňajú za spánok.

Štúdia má ale zopár nedostatkov. Údaje nezohľadňujú spánok ovplyvňujúce faktory, ako sú alkohol, kofeín, lieky, alebo priveľa svetla.

Je známe, že nedostatok spánku je spojený so zdravotnými problémami ako obezita, hypertenzia a znížená výkonnosť, rovnako negatívne ovplyvňuje aj dopravné štatistiky nehodovosti. Vedci preto odporúčajú radšej posunúť ranný štart v práci, alebo v škole. Výsledky ukazujú, že každou posunutou hodinou sa spánok predĺži približne o 20 minút. Respondenti spali v priemere iba 6 hodín, ak chodili do práce na šiestu, alebo ešte skôr. Spánok sa im predĺžil na 7,29 hodiny, ak nastupovali do zamestnania od deviatej do desiatej.

Ale ak takáto možnosť predĺženia spánku nie je, odporúčajú  byť rýchlejší ráno. Inými slovami, spať o niečo viac, a netrápiť sa tým, že váš účes nie je práve tip-top.

Súvisiace články

Aktuálne správy