Zoznámte sa, majster Trh: Ten, ktorý nepredvídateľne mení nálady

, A Wealth of Common Sense

Je to v podstate psychicky labilný jedinec, ktorý sa vyžíva v sústavnej frustrácii druhých. Niet takého investora, ktorý by niekedy nepocítil silu jeho hnevu. Hoci prichádzať o peniaze nie je žiadna zábava, za jeho dômyselnosť sa nedá inak, než ho len milovať.

Nikto netuší, ako to majster robí, ale vždy sa mu nejako podarí vypáliť investorom rybník. V roku 2013 zmietol všetkých medveďov, tento rok počas deviatich mesiacov nakŕmil investorov dvojcifernými ziskami. Následne väčšinu z nich zmazal počas jedného mesiaca.

Majster dokáže bravúrne striedať  paniku, strach, uspokojenie, chamtivosť a eufóriu. Problém je v tom, že je veľmi ťažké odhadnúť, kedy sa nálada zmení. Niekedy k tomu dochádza na dennej báze. Krátkodobo ide vždy o jeden veľký experiment o ľudskom správaní a emóciách. V dlhodobom horizonte majster do istej miery nasleduje fundamenty, ako sú korporátne zisky, dividendy alebo rast ekonomiky.

Ak si odmyslíme jeho funkciu zarábať či prerábať účastníkom peniaze, ide o skutočne fascinujúci systém. Je postavený na dôvere, pretože nikto presne nevie, koľko má aké aktívum správne stáť. Ak by tomu tak bolo, nemenili by cenné papiere každú chvíľu svojich majiteľov.

Majster združuje rôzne názory, ktoré sú vzájomne viac či menej v rozpore. Investori sa nikdy na ničom úplne nezhodnú, a preto sa pre každého predávajúceho nájde kupujúci. Majster nakupuje kapitál pre korporácie, ale tiež má pod krídlami rôznorodú skupinu traderov, jednotlivcov, inštitúcií, špekulantov a ďalších, ktorí vykrikujú do sveta názory podľa svojho aktuálneho rozpoloženia.

Každý má nejaký názor na majstra. Dnes vďaka technológiám navyše tieto názory možno sledovať 24 hodín denne v reálnom čase na finančných spravodajských serveroch, na Twitteri a ďalších sociálnych médiách, sú ich plné blogy a televízie. Počas posledných prepadov bolo možné započuť stovky rôznych hodnotení a predikcií. Všetko znelo celkom vierohodne, len nikto nepovedal (ani nemohol), čo sa stane v nasledujúcich mesiacoch alebo rokoch. A kto to snáď povedal, s najväčšou pravdepodobnosťou sa pomýlil.

Nikdy nepoznáme pravý dôvod pohybov na trhu. Každý deň sa objavia 2 až 3 vierohodne znejúce dôvody, ktorým je pripočítaný trhový pohyb jedným alebo druhým smerom, a neustále sa mení. Jeden deň si investori myslia, že tie ktoré argumenty hrajú veľkú úlohu, na druhý deň už majú úplne odlišný súbor dôvodov a neobzerajú sa za tým, čo si mysleli včera.

Psychológia účastníkov trhu je preto najdôležitejším aspektom, ktorému by mal investor porozumieť. Všetky zainteresované subjekty, ekonomika, trhy a firmy, sa neustále vyvíjajú. A potom je tu ešte fakt, že sami investori stále menia svoje stanoviská s rôznymi cieľmi, motívy, stimulmi a stratégiami. Preto bude majster Trh navždy zahalený tajomstvom a neistotou.

Súvisiace články

Aktuálne správy