V kocke: Prečo Warren Buffett nenávidí zlato

, USA Today Foto: SITA

Miliardár Warren Buffett sa rozhodne nestal jedným z najbohatších mužov sveta vďaka investíciám do zlata. Hoci mnoho investorov nakupuje zlato ako poistku proti inflácii, alebo dokonca špekuluje na pohyb jeho ceny, Veštec z Omahy žltý kov priamo nenávidí.

"Vykopali ho niekde v Afrike, my sme ho potom roztavili, vykopali sme inú jamu, pochovali ho v nej a zaplatili ľudí, aby stáli okolo a strážili ho. Nemá vôbec žiadne využitie. Ktokoľvek sa na naše počínanie pozerá z Marsu, musí nad tým krútiť hlavou,“ povedal kedysi o zlate Buffett. Keď príde reč na zlato, slávny investor si jednoducho neberie pred ústa servítku. Podľa neho hodnota zlata spočíva iba v ľudskom (nezmyselnom) odhodlaní túto hodnotu brániť. To však podľa Buffetta nie je na zlate to najhoršie. Najhoršie je totiž to, že je zlato bezcenné nie v zmysle toho, koľko sme ochotní za neho zaplatiť, ale tým, že nevytvára žiadnu ďalšiu hodnotu.

V roku 2011, kedy sa cena zlata dostala na historický rekord, sa Buffett v liste akcionárom do zlata riadne obul a nazval ho neproduktívnym aktívom. "Aktíva ako zlato nikdy nič nevytvoria. Kto ich kupuje, jednoducho dúfa, že niekto iný za nich v budúcnosti bude ochotný zaplatiť viac," napísal vtedy vášnivý hráč na ukulele. Mimochodom, od tej doby cena zlata klesla o viac ako tretinu. Problém zlata podľa neho tkvie v tom, že nemá ani využitie, ani nič nevytvára. Používa sa síce čiastočne priemyselne, ale v tak malej miere, že to neospravedlňuje množstvo, ktoré sa na svete produkuje.

Slávny investor prirovnal zlato k aktívam, ktoré preferuje. "Svetové zásoby zlata sú 170 tisíc ton. Ak by sa všetko zlato roztavilo a dalo dokopy, vznikla by kocky o hrane 22 metrov." Jej hodnota by pri cene 1220 USD za uncu bola 10,4 bilióna USD. Túto kocku nazval Buffett kôpka A. "A teraz vytvoríme kôpku B s rovnakou hodnotou. Za tieto peniaze si môžeme kúpiť všetku poľnohospodársku pôdu v USA a 16 krát spoločnosť ExxonMobil. Po všetkých týchto nákupoch nám ešte zostane viac ako bilión dolárov. Viete si predstaviť investora, ktorý by radšej kúpil kôpku A ako kôpku B? "pýta sa Buffett.

Napriek tomu si investori stále vyberajú zlato namiesto produktívnych aktív. "Môžete sa so zlatou kockou hrať, môžete sa s ňou láskať, ale ona vám rovnako neodpovie a lásku neopätuje," dodal Buffett.

To je zhruba (v kocke) dôvod, prečo Buffett nenávidí zlato. Ten, kto ho kupuje, dúfa, že nájde nejakého hlupáka, ktorý ho od neho kúpi za vyššiu sumu. Lenže to nie je investovanie, ale hazard. Buffett sa namiesto toho obklopuje aktívami, ktoré vytvárajú hodnoty. Je to nekonečný proces, kedy bohatstvo plodí ďalšie bohatstvo. Využíva výhody vytváranie zisku a nenecháva sa zlákať blyšťavými predmetmi bez úžitku.

Súvisiace články

Aktuálne správy