Mladí a bývanie: Pred kúpou bytu si vyskúšajte prenájom alebo pravidelné sporenie

, OVB Foto: photl

Najnižšie úroky v histórii. Tak znie aktuálne lákadlo na kúpu bytu, ktoré neraz osloví aj tých, čo si to reálne dovoliť nemôžu, alebo nie sú pripravení na dlhodobý záväzok.

Vďaka nízkym úrokom láka kúpa nehnuteľnosti aj ľudí, ktorí dnes síce vedia splátku zvládnuť, ale ak im v budúcnosti narastie úrok, môžu mať zásadný problém. Pri typickej hypotéke na 20 rokov je pravdepodobné, že takáto situácia raz nastane. „V takom prípade dočasne pomôže predĺženie splatnosti, avšak zníženie splátky nie je zásadné. Ak stúpne úrok o 1 %, zníži predĺženie splatnosti z 20 na 30 rokov pri 50 tisícovej hypotéke mesačnú splátku o 60 eur,“ radí David Gusejnov, okresný vedúci pre OVB Allfinanz Slovensko. 

Vlastný, či prenájom?

Modelovým príkladom je klasické štartovné bývanie mladej dvojice. Takýto 1-izbový starší byt v Bratislave stojí 60 – 70 000 eur (plocha 40 m2, priemerná cena 1 785 EUR/m2). Prenájom vrátane energií vychádza mesačne 400 eur. Naopak splátka hypotéky je 183 eur. Byt za 60 000 eur z čoho 50 000 eur so ŠPM na úrok 0,1%  tvorí splátku 141 eur mesačne na 30 rokov a zvyšných 10 000 EUR na 3 % úrok vytvára splátku 42 eur, spolu mesačne 183 eur. K tomu je treba pripočítať energie s fondom opráv (130 eur) a dostávame sa na sumu 313 eur mesačne. Rozdiel je 87 eur v prospech vlastného bytu. Tento prepočet platí len pre mladých do 35 rokov, ktorí môžu získať 50 tisíc eur už od 0,1 % ročne. Úrok sa im znižuje o 3 % (štát 2 %, banka 1 %) a je poskytovaný maximálne na dobu 5 rokov. Úver nad túto sumu sa úročí bežným úrokom, ktorý je dnes historicky najnižší. Priemerná úroková sadzba nových zmlúv, ktoré aktuálne uzatvára OVB,  sa pohybuje okolo 2,5 %.

V praxi ale rastie počet ľudí, ktorí kupujú byt bez sporiaceho návyku a odrazu zistia, že si nedokážu mesačne odložiť niekoľko sto eur na splátku. V takomto prípade je lepšou cestou vyskúšať si bývanie v prenajatom byte a až následne sa zaviazať úverom na bývanie. „Ak by prenájom finančne nevychádzal, dá sa zrušiť neporovnateľne ľahšie ako riešiť problém so splácaním hypotéky,“ radí Gusejnov.

Ďalšou alternatívou je aspoň pol roka si pravidelne odkladať sumu vo výške splátky hypotéky a týmto spôsobom si otestovať, že si úver môžete dovoliť a zvládate ho splácať. V takom prípade sa oplatí poradiť sa s expertom na financie, do čoho pravidelné úspory investovať. Krátkodobo odporúča D. Gusejnov sporiaci alebo termínovaný vklad, prípadne na dlhšie obdobie stavebné sporenie, v ktorom sa úspory zhodnocujú a súčasne človek získava výhodnejšie podmienky budúceho úveru, avšak ideálne je pravidelne sporiť  niekoľko rokov, vďaka čomu získa klient lepšie podmienky na úver, ak ho bude potrebovať a nemusí si brať drahý medziúver.

Ste skutočne pripravení na vlastný byt? Otestujte sa.

– Ste už pevne rozhodnutí žiť na Slovensku, vylučujete aj prácu v zahraničí?
– Máte pravidelný príjem a zmluvu na dobu neurčitú?
– Dokážete si pravidelne odložiť aspoň štvrtinu z platu?
– Ak si plánujete založiť rodinu, máte už finančný plán, ako splácať prípadnú hypotéku iba z jedného platu?
– Ak zvažujete lacnejšie bývanie mimo mesta a dochádzanie za prácou, vypočítali ste si dodatočné  náklady na cestovanie?

V prípade, že ste aspoň na jednu otázku odpovedali „nie“, je lepšie vyskúšať si prenájom bytu a zvládanie súvisiacich nákladov ešte predtým, ako sa rozhodnete kúpiť si vlastné bývanie a splácať úver.

Súvisiace články

Aktuálne správy